Een waterontharder is een apparaat dat steeds populairder wordt in Nederland. Meer mensen gaan de nut hiervan in zien en met een Waterontharder in huis heb je zacht water en dit brengt vele voordelen met zich mee. Maar hoe werkt het nou en welke kan je het beste kopen? Vindt dat uit op deze pagina!

Hoe werken Waterontharders

Een waterontharder werkt een filter die bestaat uit harskorrels. De harskorrels zorgen ervoor dat ze het Magnesium, Calcium & Natrium uit het water halen en hierdoor gaat je water zacht worden. Het filter wordt door een waterontharder automatisch gereinigd door het spoelen met zout. Dit zout moet worden bijgevuld en dit komt niet in contact met je drinkwater.

Waterontharder zorgt voor zacht water. Het A merk en kosten en aansluiten
A glass of water macro shot

Soorten Waterontharder

Waterontharders zijn elektronisch, mechanisch, een of twee cilinders, blokken en korrels te krijgen waarbij de elektronische waterontharder kijken hoeveel water je gebruikt. Dit werkt efficiënter dan een mechanische waterontharder want deze moet je instellen met een schakelaar die werkt op tijd. Al neemt die niet weg dat die zijn werk niet goed doet!

Eén of twee cilinders: de cilinder bevat harsbolletjes en omdat deze opgeladen ionen hebben trekken deze de kalk uit het water. Eens in de zoveel tijd moeten deze cilinders worden gereinigd en moeten de ionen opnieuw worden opgeladen.

Dat wordt regenereren genoemd en daar gebruikt de machine zout voor. Als u een apparaat met één cilinder heeft uitgekozen, dan zal u tijdens het regenereren even geen zacht water ter beschikking hebben. Een apparaat met twee cilinders zal u op elk moment van de dag zacht water verschaffen.

Blokken of korrels: vervolgens kunt u waterontharders uitkiezen die met grote blokken zout werken, of u kunt een apparaat nemen waar u zoutkorrels in doet. De waterontharder met zoutblokken is duurder, maar deze moet u veel minder regelmatig bijvullen. Daarnaast zijn ze een stuk gemakkelijker in de ontharder te plaatsen.

Voordelen van een Waterontharder in huis

Het aanschaffen ervan is al een goede keuze en je zult hierdoor vele voordelen ervaren. Deze voordelen zijn:

  • Apparaten krijgen een langere levensduur;
  • Minder zeepproducten nodig;
  • Minder stroomverbruik van de apparaten;
  • Was zal zachter zijn;
  • Je huid word gezonder;
  • Je haar glanst meer;
  • Badkamer blijft schoner;
  • Geen kalk strepen in de douch of tijdens het auto poetsen door het water;
  • Minder CO-2 uitstoot (beter voor het milieu).

Al met al zijn dat heel veel voordelen en je zult dit ook gaan merken in de portemonnee. Het is even een flinke investering maar je haalt dit er dikwijls uit en het is ook nog eens gezonder voor je!

Welke Ontharder kan ik het beste kopen en wie kan hem aansluiten?

Ik snap dat hier verwarring in kan ontstaan omdat er heel veel waterontharder te koop zijn momenteel. Wil je echt een goede Waterontharder dan ben je hier al gauw rond de 1000-1750 euro voor kwijt maar zoals eerder gezegd betaald zich dit in de loop der jaren zeker terug!

Wil je een Waterontharder kopen dan is het verstandig om eerst een offerte aan te vragen. Dit kan door middel van onderstaande link bij offerte adviseur. Je krijgt je offerte en dan weet je meteen wie hem aansluit en hoeveel je het gaat kosten!

Waterontharder test

Er zijn al verschillende testen gedaan met Waterontharders. Uit deze testen is het resultaat heel vaak positief bevonden en daarom schaffen veel mensen een waterontharder aan!

Bekijk de testen hier –> LINK TEST. Ook kun je natuurlijk op YouTube kijken voor de testen met Waterontharders.

Hoe wordt de Hardheid van water gemeten?

Aan de hand van een meter kan de hardheid van het water gemeten worden. Via onderstaande tabel kun je zien hoe hard je water is.

Duitse Hardheid waterType water
0 – 4 Duitse HardheidZeer zacht water
4 – 8 Duitse HardheidZacht water
8 – 12 Duitse HardheidGemiddeld water
12 – 18 Duitse HardheidVrij hard water
18 – 30 Duitse HardheidHard water

A merk Waterontharders

Waterontharders kun je wel beter aanschaffen van het A merk. Dit omdat deze langer mee gaan en je hier het geld mee terug verdient dat je geïnvesteerd hebt.

Welke Capaciteit Waterontharder ben ik nodig?

Via onderstaande tabel kun je zien welke Capaciteit waterontharder jij nodig bent.

Inhoud waterontharderGeschikt voor
10 liter1 tot 2 personen
14 liter1 tot 4 personen
16 liter4 tot 7 personen
18 liter6 tot 9 personen
20 liter8 personen en meer

Het vergelijken van Offertes voor een Waterontharder

Het vergelijken van offertes is de beste manier om een Waterontharder aanschaffen. Zo weet je precies welke machine in jouw huishouden past en wat je hiervoor kwijt bent. Via onderstaande offertetool zal u in zeer snelle tijd offertes ontvangen uit uw regio en hierdoor kunt u weloverwogen een waterontharder uit kiezen!

Illustration of cursor