In het dagelijkse leven zijn treinen & spoorwegen niet meer weg te denken. Iedereen maakt er wel eens gebruik van en het is een handig vervoersmiddel om van A naar B te komen. Maar hoe zijn de treinen & spoorwegen ontstaan en hoe ziet de toekomst eruit? Kom hier achter in onderstaand artikel.

De Uitvinding van Spoorwegen

Een tijd geleden (1771-1833) werd Richard Trevithick geboren. Richard was de zoon van een mijnbouwingenieur en hij was gefascineerd van Stoommachines. In zijn volwassen jaren hield hij zich vooral bezig met het verbeteren van deze stoommachines.

In 1804 kwam daar opeens de stoomlocomotief uit rollen die op een rails rijdt. Even later in 1825 werd de eerste openbare spoorweg geopend. De Stockton en Darlington Railway in Engeland. 4 jaar later werd er de eerste succesvolle technische doorbraak gedaan. Deze doorbraak komt op de naam van George Stephenson. Zijn stoomlocomotief behaalde een snelheid van 46,5 km/h onbelast.

De stoomlocomtief
Image by frimufilms on Freepik

Het Belang van Spoorwegen in Noord-Amerika

De snelheid van de ontwikkelingen in Europa verliepen heel langzaam. In de Verenigde Staten liep dit echter heel snel. Het probleem was dat Amerika in de 19de eeuw nog voor een groot deel onbekend.

Door het land reizen was moeilijk en soms ook heel gevaarlijk. In 1862 besloot daarom het Amerikaanse Congres om een Spoorweg aan te leggen die maar liefst 2480 km lang was. Deze spoorweg zou lopen van Omaha naar Missouri via Sacramento naar San Francisco aan de Grote Oceaan lopen.

2 Maatschappijen waren verantwoordelijk voor de aanleg. De ene begon in het Westen en de andere in het Oosten van het land. In het jaar 1869 in Mei Ontmoette de 2 spoorwegen elkaar in Ogden. Dit was de eerste transcontinentale spoorwegverbinding en hier werden mensen en goederen gemakkelijk heen en weer gevoerd.

De Langste spoorweg ter wereld?
De Trans-Siberische spoorlijn (Russisch: Транссибирская магистраль, Transsibirskaja magistral), kortweg Transsib (Russisch: Транссиб), is een hoofdspoorweg (magistral) in Rusland. Het is de langste spoorlijn ter wereld en de belangrijkste lijn van Rusland. Lengte –> 9.289 km

Hoogste Spoorlijn ter wereld?
Sinds 2006 is dit met een record van 5 km de lijn tussen de Chinese stad Golmud en de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. Meer dan 1000 km ligt boven de 4000 meter.

De Elektrische Trein

In Berlijn in 1879 presenteerde Werner Siemens een toen nog raar en niet begrepen toestel. De machine die hij had ontwerpen liep op gelijkstroom. Tijdens de voorstelling vervoerde het toestel 90.000 passagiers.

De uitvinding werd met een korreltje zout genomen, maar later kreeg deze toch de voorkeur boven de toen bestaande stoomlocomotieven en de locomotieven aangedreven door diesel. Ik heb het natuurlijk over de trein die we tegenwoordig kennen (al is die wel een stuk luxer en moderner nu).

Met de Elektrische trein word al een snelheid gehaald van 400 km/h en dit gaat alleen maar harder. Tegenwoordig gaat de snelste trein al 620 km/h. Met deze snelheden ben je zo van A naar B.

Spoorwegen en Elektrische Treinen
Image by wirestock on Freepik

Welke Spoorwijdten kennen we allemaal?

Verreweg de meest voorkomende spoorwijdte is 1435 mm. Omdat deze maat voor 60% van de spoorwegen wereldwijd geldt, spreekt men van normaalspoor. In Groot-Brittannië is deze wijdte al in 1829 gekozen (destijds 4 foot 8,5 inch) voor een van de eerste stoomtreindiensten.

In de meeste landen is het hoofdspoornet uitgevoerd in normaalspoor. Uitzonderingen zijn:

 • In de voormalige Sovjet-Unie, in Finland en in Mongolië wordt gereden op Russisch breedspoor van 1520/1524 mm (1524 mm = 60 inch).
 • In Spanje en Portugal rijden de treinen op een Iberisch breedspoor van 1668 mm met uitzondering van de AVE-hogesnelheidslijnen (normaalspoor), FEVE en EuskoTren (beide meterspoor).
 • Brazilië, Ierland en Noord-Ierland kennen een spoorwijdte van 1600 mm (63 inch).
 • India, Pakistan, Chili en het grootste deel van Argentinië kennen breedspoor van 1676 mm.
 • In Australië hebben de hoofdroutes, waaronder de Trans-Australian Railway en The Ghan normaalspoor; daarnaast komen zowel breedspoor van 1600 mm als smalspoor van 1067 mm (kaapspoor) voor.
 • In Zuidelijk Afrika, Japan, Zuidoost-Azië, Indonesië en hier en daar in Zuid-Amerika hebben de spoorwegen een spoorwijdte van 1067 mm (42 inch; kaapspoor), in Japan geldt een uitzondering voor de Shinkansen-hogesnelheidslijnen (normaalspoor).
 • De Hidjazspoorweg van Damascus in Syrië naar Medina (in het huidige Saoedi-Arabië) heeft een spoorwijdte van 1050 mm.

Een kijkje in de Toekomst –> De magneettrein

Hermann Kemper hield zich in de jaren 20 van de 20ste eeuw bezig met elektromagnetische zweeftreinen. Even wat vooruit spoelen in de tijd. 2022 een jaar waarin dit concept al wordt toegepast.

De magneetzweeftrein is een voertuig dat 10 tot 20 millimeter boven een baan zweeft door middel van een magneetveld. Deze techniek wordt magnetic levitation, kortweg maglev, genoemd. Hoewel er sinds de jaren zestig en zeventig veel experimenten werden uitgevoerd door Duitsland en Japan, zijn er slechts vijf commerciële lijnen in gebruik (waarvan slechts één hogesnelheidslijn).

In principe zijn er twee mogelijkheden voor het opwekken van het benodigde magneetveld:

 • de elektromagneten in het voertuig (passieve baan)
 • de elektromagneten in de baan (actieve baan)

Voordelen van de Trein

 • Geen Rolweerstand;
 • Lichtere uitvoering;
 • Veroorzaakt geen Fijnstof;
 • Sneller optrekken en Afremmen;
 • Bredere uitvoering voor meer zitplaatsen;
 • Groter Snelheidsbereik.

Nadelen van de Trein

 • Fluitend geluid;
 • Meer Energieverbruik dan Luchtvaart.
Image by upklyak on Freepik

Bronvermelding –> Wikipedia & Wetenschap en Techniek Boek.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.