De Waterstofauto is een technische uitvinding die je veel gaat tegenkomen in de toekomst. Het voordeel is dat de auto zijn energie haalt uit waterstof en niet uit brandstoffen of een groot accupack. Hoe dit werkt en welke na- en voordelen aan zitten kunt u hieronder lezen.

Hoe Werkt een Waterstofauto?

Om het maar meteen duidelijk te maken is een Waterstofauto een elektrisch aangedreven auto! Veel mensen denken dat er alleen maar waterstof in het spel is maar dit is niet zo. Hoe het dan allemaal zit zou ik nu duidelijk maken.

Het grote verschil zit hem in de manier van opslaan van energie. Bij een elektrische auto wordt de energie opgeslagen in een groot accupack en bij een waterstof auto wordt de energie opgeslagen in een tank gevuld met waterstof.

Door een chemische reactie in de auto komt er energie vrij in de vorm van elektriciteit. Deze elektriciteit wordt gebruikt om de elektromotoren te voeden die voor het het aan drijven van de auto zorgen. Maar om het helemaal goed te begrijpen is het ook handig om te weten hoe waterstof nou precies werkt.

De stof is een zeer vluchtig gas dat je niet oorspronkelijk kan vinden om de aarde. Daarom moet je het gas ook wel produceren. Het proces van produceren kost veel energie, want als je water splitst in zuurstof (O2) en waterstofgas (H2) dan gaat er ook veel energie verloren helaas. Dit is een wel een manier om waterstofgas te maken.

In de brandstofcel van de auto wordt gecontroleerd het waterstof vrijgelaten en deze gaat reageren met zuurstof uit de buitenlucht. Het proces dat dan plaatsvindt is omgekeerd en er wordt weer water gevormd. Bij dit omgekeerde proces komt er energie vrij in de vorm van elektriciteit en dit kan dus worden gebruikt om de elektromotor te voorzien van voeding en deze drijft op zijn beurt de auto weer aan.

Waterstofauto werking

De brandstofcel

Je hebt dus een brandstofcel nodig om de waterstof in op te slaan. Omdat ze nog vol bezig zijn met ontwikkelen is de levensduur van de cel helaas kort en de kosten zijn erg duur. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een polymeer elektrolyt cel die het beste hun werk doen bij ongeveer 80 graden Celsius.

Omdat er nog veel ontwikkelingen plaats vinden worden de brandstofcellen uiteindelijk van goede kwaliteit en wordt hun levensduur ook langer en worden ze ook betaalbaarder. Heb dus nog even geduld en wacht de ontwikkelingen af. Wel is gebleken dat deze heel snel gaan en de waterstofauto dus op korte termijn wel steeds meer zijn intrede gaat maken.

Kosten van een Waterstofauto

De kosten van de auto zijn op dit moment van schrijven (31-01-2022) nog erg hoog. Je betaalt momenteel zo 2a3 keer zoveel dan een gewone auto en daarom is dit voor de meeste mensen niet te betalen.

De prijs per kilo waterstof ligt ongeveer rond de 2,90 per kilo maar dit wordt in de toekomst minder. Op de duurzame energiedrager zit voorlopig geen accijns. Wel komt er voor particulieren nog 21 procent btw bovenop. Helaas zijn er nog geen Waterstofauto’s voor particulier gebruik. Het energierendement is echter niet meer dan 50% en als je daar grijze stroom voor gebruikt wordt het slechts 15 % of nog minder als je waterstof als vloeistof zou moeten transporteren.

Dat is erg weinig rendement en mede door de hoge prijs van de brandstofcellen is het ontwerp niet concurrerend met benzine of het gebruik van grijze stroom via accu’s.

Maar stroom uit wind en zon tegenwoordig goedkoper zijn dan uit fossiele bronnen. De energie efficiëntie van de elektrolyse om waterstof te maken kan worden verbeterd naar 70%. Op momenten dat er overmaat groene stroom is kunnen we dan waterstof gaan maken. Het transporteren kan in West Europa na enige aanpassing via de huidige aardgasleidingen. 

De Voor- & Nadelen

De voordelen zitten hem vooral in het tanken. Je hebt je auto binnen enkele minuten vol getankt en bij een elektrische auto moet je toch vaak wel 30-60 minuten wachten (snel lader). Ook ligt de actieradius van de auto dichter bij die van een benzineauto en daarmee gemiddeld hoger dan die van elektrische auto’s. Ook is de productie minder belastend voor het milieu omdat je een kleineren accu hebt.

Nadelen zijn er helaas ook. Je hebt meer elektriciteit nodig omdat er veel verloren gaat in het proces. Ook is de infrastructuur er nog niet helemaal klaar voor. Je hebt maar een handje vol tankstations waar je waterstof kan tanken. Het grootste nadeel is dat ze nog niet particulier te koop zijn maar hierin komt zeker verandering in de toekomst.

Meer weten over Elektrische Auto’s?

Kijk dan eens naar dit bericht –> Elektrische auto voor en nadelen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.