Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 8, Hoofdstuk 2, Paragraaf 2.3, Blz 44-46

Stromingssoorten zijn erg belangrijk in de luchtvaart. Je kan de stroming in verschillende soorten verdelen en elke soort heeft zijn voor- of nadelen. Denk bijvoorbeeld maar aan turbulentie. Dit is een naar verschijnsel en dit komt door een verstoorde stroming. Maar welke zijn er nog meer? Kom daar hieronder achter!

Laminaire en turbulente stromingssoorten

Laminaire stroming

Dit is een stroming, die in evenwijdige lagen is opgebouwd. Het snelheidsverschil tussen de lagen onderling is klein, zodat de deeltjes door een andere laag niet veel gestoord worden. Deze stroming kan men weergeven met stroomlijnen. Bij dunne vleugels zal de stroming om de vleugel langer laminair blijven dan bij dikke vleugels.

Stromingssoorten

Turbulente stroming

Als het snelheidsverschil tussen de lagen te groot wordt treedt rotatie en daar door werveling op. De stroming wordt dan turbulent genoemd. Deze stroming kan men niet weergeven met behulp van stroomlijnen. Bij dikke vleugels zal de stroming om de vleugel vrij snel turbulent worden.

Turbulentie

Stationaire en niet-stationaire stromingssoorten

Stationaire stroming

Een stationaire stroming is een stroming, waarbij het stromingsbeeld per plaats niet verandert met de tijd. Een stationaire stroming is daarom weer te geven door middel van stroomlijnen.

Stromingssoorten

Niet-stationaire stroming

Bij een niet-stationaire stroming verandert het beeld met de tijd en is daardoor niet meer voor te stellen door middel van stroomlijnen.

Turbulentie

Stroombuizen in Stromingssoorten

Wanneer men een willekeurige bundel stroomlijnen uit een stroming licht, vormt deze bundel een stroombuis. Er verandert daarbij niets aan de stroming.

Stromingssoorten

Een stroombuis is een buis, die ontstaat door van een bundel stroomlijnen de buitenste in gedachten te vervangen door een vaste wand.

Afhankelijk van het stromingsbeeld, zal de stroombuis recht of gebogen zijn. Neemt de doorsnede in de stromingsrichting gezien toe, dan is dit een divergerende stroombuis en neemt de doorsnede af, dan is dit een convergerende stroombuis.

Stromingssoorten

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 8, Hoofdstuk 2, Paragraaf 2.3, Blz 44-46

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.