Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 8, Hoofdstuk 2, Paragraaf 2.2, Blz 40-43

Stromingsverschijnselen zijn vaak lastig met het blote oog waar te nemen. Daarom hebben we speciale technieken bedacht waarmee je de stroming over een voorwerp zichtbaar kan maken.Lees hieronder welke dat zijn en hoe dit in zijn werk gaat.

stromingsverschijnselen met een experiment

Het Zichtbaar maken van Stromingsverschijnselen

Hulpmiddelen bij experimenten

Doordat lucht niet zichtbaar is, zijn er verschillende methoden ontwikkeld om stromingsverschijnselen zichtbaar te maken. Hoe een luchtstroom om of op een voorwerp zich gedraagt, kan op de volgende manieren zichtbaar gemaakt worden:

-Met behulp van rook of verstoven poeder. Het beeld dat ontstaat geeft de stroming rondom het voorwerp weer.

Rook rondom een voorwerp met stromingsverschijnselen

-Door een oliemengsel op het te onderzoeken oppervlak te smeren. Dit geeft alleen informatie over hoe de stroming zich op het oppervlak zich gedraagt.

-Door bevestiging van draadjes op het oppervlak (tufts). Deze geven plaatselijk de stromingsrichting aan.

stromingsverschijnselen

-Door kleurstof aan een vloeistof toe te voegen. Deze kleurstof geeft het stromingspatroon rondom het voorwerp weer

stromingsverschijnselen met kleur

-Met behulp van de optische methode (schlierensysteem). Met de optische methode kunnen plaatselijk veranderingen van de dichtheid van de lucht zichtbaar worden gemaakt. Deze methode wordt toegepast bi hoge snelheden.

Iedereen heeft wel eens op een warme, zonnige dag boven een asfaltweg de lucht zien trillen. Doordat de dichtheid van de warme lucht boven het asfalt kleiner is, zullen de erop vallende lichtstralen worden afgebogen. In een luchtstroming, waarbij de snelheid die van het geluid nadert of hoger is dan de geluidssnelheid, kan plaatselijk de dichtheid van de lucht sterk ver

anderen. Een erop vallende lichtstraal zal daardoor dan afbuigen. De mate van afbuiging wordt bepaald door de dichtheidsverandering en wordt via een kleurenspectrum zichtbaar gemaakt. Het gedeelte met toe nemende dichtheid wordt door een andere kleur weergegeven, dan het gedeelte met afnemende dichtheid.

Kleurenspectrum

Hulpmiddelen bij het tekenen van stromingspatronen

Een luchtstroom kan men zichtbaar maken met behulp van getekende stroom lijnen.

Een stroomlijn is een lijn, waarvan in elk punt de raaklijn aangeeft welke bewegingsrichting de luchtdeeltjes daar op dat ogenblik hebben.

stromingsverschijnselen met een stroomlijn

Behalve de stromingsrichting kan men met getekende stroomlijnen ook de snelheidsverandering van een stroming aangeven. Wordt de doorgang kleiner, dan gaan de stroomlijnen naar elkaar toe. De snelheid neemt dan toe. Wordt de doorgang groter, dan gaan de stroomlijnen van elkaar af en neemt de snelheid af. Stroomlijnen snijden elkaar nooit.

In een tekening liggen de stroomlijnen in een plat vlak. In de werkelijkheid zal een stroming driedimensionaal zijn.

Meer weten over Aerodynamica?

Kijk dan eens in aerodynamica op onze website. Je vindt dit –> HIER.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 8, Hoofdstuk 2, Paragraaf 2.2, Blz 40-43

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.