Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 3 Deel 1 Hoofdstuk 7, Paragraaf 7.8, Blz 194-198
Regelbare Weerstanden worden veel gebruikt in hedendaagse technieken. denk maar eens aan een draaiknop om het volume harder of zachter te zetten. Achter deze draaiknop zit vaak een regelbare weerstand. Maar welke soorten heb je en hoe werken deze? Kom daar achter in onderstaand artikel
Regelbare weerstanden
Regelbare weerstanden(LINK) zijn er in een aantal uitvoeringen. We kunnen ze indelen in:
- instelweerstanden;
- continu regelbare weerstanden.
Instelweerstanden
Instelweerstanden of trimmers nemen we in netwerken op om de stroom of spanning in een bepaald circuit af te regelen.
Als voorbeeld zien we in afbeelding 7.27 een schakeling van een schemer schakelaar. Met de trimmer kunnen we instellen bij welke verlichtingssterkte de lamp wordt ingeschakeld.

De weerstanden zijn in koolstoffilm of metaalfilm(LINK) uitvoeringen. In afbeelding 7.28 zie je een aantal uitvoering. Met een kleine schroevendraaier kan je de loper verdraaien.

Voor heel nauwkeurige afregeling gebruiken we de uitvoering zoals in afbeelding 7.29. Dit is een meerslagen-trimmer. Bij het verdraaien van de instelschroef verplaatst de loper zich over de schroefdraad in de lengterichting over de weer standsbaan. Bij elke slag wordt de loper over een kleine lengte verplaatst. Daar door verandert de weerstandswaarde per slag ook weinig.

Regelbare Weerstanden: De Potentiometers
Als je bij een elektronisch apparaat aan een knop kunt draaien, verdraai je meest al een regelbare weerstand. Een voorbeeld is de volumeregelaar op een radio. Regelweerstanden of potentiometers zijn er in koolstoffilm, metaalfilm en draadgewonden(LINK) uitvoering. In afbeelding 7.30 zie je draaipotentiometers.

Een schuifpotentiometer zie je in afbeelding 7.31. Je vind schuifpotentiometers bij audioapparatuur en regeltafels in muziekstudio’s.

Het weerstandsverloop van een regelbare weerstand is vaak lineair of soms logaritmisch. In afbeelding 7.32a zie je een lineair weerstandsverloop R = f (Aplha). De factor a is de verdraaiinghoek of verplaatsing van de loper. Potentiometers met logaritmisch verloop gebruiken we bij geluidsniveauregeling, omdat ons gehoor voor geluidsniveau logaritmisch verloopt.
In afbeelding 7.32b zie je een logaritmisch verloop met de verdraaiingshoek of verplaatsing. (Logaritmisch is gelijke afstanden voor 10^1-10^2-10^3 enzovoorts.)

Het schema van een potentiometer staat in afbeelding 7.33 weergegeven. Hierbij is de uitgangsspanning (U) afhankelijk van de asverdraaiing (n).
Of: U uit = f(n)
Een dergelijke potentiometer wordt gebruikt om de stand van bijvoorbeeld een klep (flap) aan te geven (afbeelding 7.33).

Potentiometers hebben 3 aansluitingen:
- vaste aansluiting;
- looper;
- vaste aansluiting.
Rheostats
Een ander type is een regelweerstand (Rheostat), Deze heeft twee aansluitingen. Rheostats dienen ervoor om stromen te regelen en worden veel in dim-schakelingen gebruikt. Afbeelding 7.34 laat hiervan een uitvoeringsvorm zien.

Regelbare Weerstanden Kopen?
Regelbare Weerstanden Kopen? Kijk dan voor de Regelbare Weerstanden eens naar het onderstaande.
Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 3 Deel 1 Hoofdstuk 7, Paragraaf 7.8, Blz 194-198
Geef een reactie