Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 3, Deel 1, Hoofdstuk 7, Paragraaf 7.1 & 7.2, Blz 167-171 

Geleiders zijn objecten die kunnen bestaan uit aluminium, staal, Koper etc. Elk soort materiaal heeft zijn eigen geleidbaarheid en dit komt door de weerstand die het materiaal levert. De weerstand van deze geleiders kun je bereken met een formule waarin een aantal belangrijke waardes staan. Meer weten over dit onderwerp? Lees dan verder in het artikel hieronder!

Weerstanden

Elektrische stroom is een verplaatsing van elektronen. Hoe groot de stroom is, hangt onder meer af van het materiaal van de geleider. Bij het ene materiaal zijn er meer vrije elektronen dan bij het andere. Ook de binding van de valentie elektronen met het atoom is niet bij elk materiaal gelijk. De elektronen onder vinden dus meer of minder tegenwerking bij het verplaatsen. afhankelijk van het soort materiaal. Die tegenwerking noemen we de weerstand.

De weerstand geven we aan met de letter R, en we drukken weerstand uit in ohm (LINK) (Ω).

Al eerder hebben we gezien dat alles wat in de elektrotechniek gebruikt wordt een weerstand heeft. Soms is dat een nadeel zoals in draad en kabel voor elektriciteitstransport, de inwendige weerstand (Ri) van een spanningsbron en dergelijke. Maar we kunnen er ook juist gebruik van maken, zoals weerstanden voor elektrische verwarming. Verder kunnen weerstanden gebruikt worden om spanningen en stromen te verlagen door serie- of parallelschakeling.

Weerstand van geleiders

De weerstand is niet alleen afhankelijk van het soort materiaal. Ook de lengte en de doorsnede van de geleider zijn van invloed op de weerstand. Het verplaatsen van elektronen gaat in een dunne geleider moeilijker dan in een. dikke geleider met dezelfde lengte en van hetzelide materiaal. De doorsnede (A) van een geleider speelt dus een belangrijke rol. De invloed van de tempera tuur is gering maar voor nauwkeurige weerstanden moet je daar wel degelijk rekening mee houden.

De doorsnede Bepalend voor de Geleidbaarheid

De weerstand R is omgekeerd evenredig met de doorsnede A. Dus hoe groter de doorsnede A, des te kleiner de weerstand R (afbeelding 7.1).

Geleiders en Geleidbaarheid (geleider)

Soms moeten we van geleiders met bijvoorbeeld de vorm van een cirkel, een vierkant, een rechthoek of cirkelsector, eerst de doorsnede A berekenen, zie afbeelding 7.2.

Geleiders en Geleidbaarheid (geleider)

De lengte van een Geleider is Bepalend voor de Geleidbaarheid

Een lange leiding biedt meer weerstand tegen elektrische stroom dan een korte leiding met dezelfde doorsnede en van hetzelfde materiaal. De lengte I van de geleider is dus ook van invloed op de weerstand. De weerstand R is recht evenredig met de lengte (, dat wil zeggen hoe groter de lengte l, des te groter de weerstand R (afbeelding 7.3).

Geleiders en Geleidbaarheid (geleider)

Het materiaal van Geleiders

Ook het materiaal van de geleider is van invloed op de weerstand.

De soortelijke weerstand (ρ)

De weerstand van een materiaal hangt dus af van:

  • de lengte l van de geleider;
  • de doorsnede A van de geleider;
  • de soortelijke weerstand ρ (rho) van een geleider.

Bereken van de Weerstand van Geleiders met Formule

Oplossing berekening Geleiders

Meer weten over geleiders? Kan dan eens naar –> Geleiders, Halfgeleiders & Isolatoren.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 3, Deel 1, Hoofdstuk 7, Paragraaf 7.1 & 7.2, Blz 167-171 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.