Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module3, Deel 1, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.9, Blz 134-136

Fotocellen worden gebruikt in bijvoorbeeld zonnepanelen. De werking hiervan is vaak onbekend bij mensen. Kom in onderstaan artikel er achter hoe nou zo fotocel werkt en wat je er allemaal mee kan!

Werking van fotocellen

Een foto- of zonnecel bestaat uit twee halfgeleidermaterialen. De bovenste laag is zeer dun N-materiaal en de onderste laag bestaat uit P-materiaal. Als de materialen tegen elkaar worden geplaatst, gaan er elektronen van het N materiaal naar het P-materiaal (zie afbeelding 5.39).

Onder invloed van licht wordt dit proces versterkt, zodat er steeds elektronen kunnen overwippen. Het symbool van een fotocel is hetzelfde als een diode die ook uit P- en N-materiaal bestaat. De pijlen geven aan dat er licht op valt.

Symbool waarmee je Fotocellen kan aantonen

Let ook op de polariteit van de fotocel als spanningsbron van afbeelding 5.40.

Gegevens van een fotocel:

  • opgewekte spanning ongeveer 0,56 V;
  • cellen kunnen in serie geschakeld worden voor een hogere spanning;
  • cellen kunnen parallel geschakeld worden voor een grotere stroom;
  • de hoeveelheid energie die geleverd wordt is afhankelijk van de hoeveelheid licht die op de fotocel valt.

Wist je dat…

• Zonnepanelen muisstil en brandschoon zijn.

Fotocellen in een race auto van zonnepanelen
Zonnepaneel met fotocellen

De Nuna 3 is de naam van een voertuig dat zonne-energie als krachtbron gebruikt. De Nuna 3 was gebouwd door studenten van de Technische Universiteit Delft, verenigd in het Nuon Solar Team. De Nuna 3 is in 2005 winnaar geworden van de World Solar Challenge race door de afstand van Darwin naar Adelaide (3021 km) in een recordtijd van 29 uur en 11 minuten (gemiddeld ongeveer 103 km/uur) af te leggen.

Werking van zonnepanelen

Meer over de werking van zonnepanelen lees je in het artikel –> Werking zonnepanelen en welke moet ik nou kopen?. in dit artikel staat precies waar je op moet letten en hoe een zonnepaneel werkt.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module3, Deel 1, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.9, Blz 134-136

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.