Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module3, Deel 1, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.8 Blz. 132-134

Een thermokoppel is een las die bestaat uit 2 verschillende materialen. Met deze Thermokoppel kan je bijvoorbeeld temperatuur meten en door geven aan een indicator. Je kan hiermee de warmte aflezen die ergens is. Maar hoe werkt nou zo koppel en wat is de opbouw hiervan? kom daar hieronder achter!

Opbouw, materialen en werking van een thermokoppel

Bij een thermokoppel worden twee draden van verschillende metalen door las sen of solderen met elkaar verbonden. De verbinding wordt las genoemd. Verwarmen we de las, dan gaan vrije elektronen van het ene in het andere materiaal over.

Het materiaal dat elektronen afstaat wordt positief en het materiaal dat elektronen opneemt wordt negatief geladen. Er ontstaat dan een potentiaalverschil. Het potentiaalverschil is afhankelijk van:

  • de gebruikte metalen;
  • de temperatuur.

Als voorbeeld gebruiken we een thermokoppel van koper- en ijzerdraad volgens afbeelding 5.37.

 Werking Thermokoppel

Bij aansluiten van een voltmeter ontstaan er drie verbindingsplaatsen. De las die verwarmt wordt is de warme las de andere twee worden koude las genoemd. De koude las zal ook een potentiaal verschil krijgen die van het contactpotentiaal van de warme las moet worden afgetrokken.

Als er een nauwkeurige meting nodig is dan moet de spanning van de koude las gecompenseerd worden. In vliegtuigen wordt de koude las in het meetinstrument geplaatst. Een voor waarde is dan wel dat de bedrading van thermokoppel naar meetinstrument bestaat uit dezelfde materialen als het thermokoppel.

Thermokoppels worden gebruikt voor het meten van hoge temperaturen. De materialen die in vliegtuiginstallaties worden gebruikt, staan in de tabel van afbeelding 5.38.

Spanning bij verwarming van een Thermokoppel

Wist je dat…
Constantaan een legering van 55% koper met 45% nikkel is?
Chromel een legering van 89% nikkel, 10% chroom en 1%ijzer is?
Alumel een legering van 94,5% nikkel, 2% aluminium,1% silicium en 2,5% mangaan is?

Thermokoppel Kopen

Thermokoppels zijn gewoon online te koop. Je kan ze bijvoorbeeld bij bol kopen. De thermokoppel die u hieronder ziet is universeel en kan dus voor veel toepassingen gebruikt worden.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module3, Deel 1, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.8 Blz. 132-134

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.