Het onderwerp is nog steeds heel actueel in Nederland en vooral veel van de boeren hebben hieronder te leiden. Ik heb het natuurlijk over de stikstofuitstoot. Maar is dit wel zo groot probleem in Nederland in vergelijking met andere landen? Waarom grijpt de overheid dit onderwerp zo erg aan? Kom daar achter in onderstaand artikel!

Waarom is de Stikstofuitstoot zo groot probleem?

Vroeger in de klas heb je wel eens wat geleerd over de samenstelling van de lucht waarin wij leven. In deze samenstelling werd je geleerd dat onze lucht uit 78% stikstof bestaat. Gelukkig is deze stikstof niet schadelijk voor het milieu en de mens maar zijn de stikstofoxiden en de ammoniak dit wel.

Heb je teveel van dit soort stoffen in de grond zitten dan zorgt dit voor een verstoring van planten, dieren en de natuur. Ook kan dit schadelijk zijn voor onze eigen gezondheid zegt het RIVM. Deze stikstofoxiden komen vrij bij het verbranden van brandstoffen.

Denk hierbij aan fabrieken, auto’s, vliegtuigen etc. Maar ook energiecentrales stoten dit uit en dit is wat de meeste mensen niet weten. Ammoniak is weer een ander verhaal want dit komt merendeel uit de kunst- en dierenmest bij de boerderijen.

Veel van deze ammoniak verdampt en komt hierdoor terecht in de lucht. De neerslag die hieruit kan volgen is zuur. Ook de industrie en verkeer spelen een kleine rol als het gaat om de ammoniak uitstoot.

Stikstofuitstoot in Nederland

Wat doet de Overheid hiertegen?

Zoals u al wel gemerkt heeft, heeft de overheid al een aantal regels ingevoerd om deze overmate aan stikstofuitstoot te gaan verlagen. Het beste voorbeeld is hierbij de maximum snelheid op de weg die naar 100km/h is gegaan overdag!

Ook hebben de boeren een aantal maatregelen gekregen en daar waren ze het niet mee eens en zijn ze gaan staken in Den Haag. De rest van de maatregelen laat het demissionaire kabinet over aan het nieuw te vormen kabinet (wat ook erg stroef loopt).

Het klimaatakkoord zorgt voor een daling van 10% en de andere 40% van de daling moet komen uit de aanvullende maatregelen. Ook gaat het kabinet inzetten op natuurbehoud naast de maatregelen voor de vermindering van de stikstofuitstoot.

Op 1 juli 2021 is de wet stikstofreductie en natuurverbetering ingegaan en deze zorgt er voor dat de stikstof daling zeker gaat gebeuren!

Welke Maatregelen zijn er geldig bij welke Sector?

Stikstofuitstoot maatregelingen voor de Industrie

  • Industrie die piekbelasters zijn krijgen een reductie. Het kabinet komt met een subsidie voor het ondersteunen van een aantal piekbelasters bij het verminderen van de ammoniak en stikstof depositie;
  • Wettelijk verplicht milieuvervuiling tegen te gaan met het Verbeteren Best Beschikbare Technologie.

Stikstofuitstoot maatregelingen voor de Landbouw

  • Omschakeling naar Duurzame Landbouw door middel van een omschakelprogramma;
  • Stalaanpassingen die duurzaam zijn. Voor 2023 zijn er strengere normen voor ammoniak;
  • Stapsgewijs verlagen van de hoeveelheid eiwit in veevoer tot max 160 gram per kilogram droge stof in 2025;
  • Melkkoeien meer uren in de wie te laten staan. 180 uur is het streven per koe in 2023. Hoe meer koeien je in de wei hebt hoe minder de ammoniakuitstoot is;
  • Verdunning van de mest zorgt er voor dat de ammoniakuitstoot minder wordt;
  • Mestverwerking voor gecentraliseerd. Snel afvoeren van dierlijke mest zorgt ervoor dat er geen ammoniak ontstaat;
  • Coaching van boeren;
  • Wilt je stoppen als boer of boerin dan komt er een subsidieregeling (let op de voorwaarden).

Stikstofuitstoot maatregelen in de Bouw

De komende 3 jaar zet het kabinet in op meerdere pilots met zero emissie mobiele werktuigen. Bouwondernemers wordt gevraagd hun materieel vervroegd af te schrijven en te investeren in schoon bouwmaterieel en innovatie van het bouwproces.

Overige Sectoren

Verkeer –> nieuwe auto’s in 2030 emissie loos. Vrachtwagens worden gecontroleerd op AD Blue.

Scheepvaart –> Duurzamer door het volgen van de milieuprestaties. 5 walstroomvoorzieningen voor zeevaartschepen.

Luchtvaart –>

Schiphol is gestart met een pilot: vliegtuigen taxiën elektrisch van de gate naar de startbaan en vice versa. Dit vermindert uitlaatgassen van kerosine.

Grootste stikstofuitstoot

De industrie staat hier toch wel echt op nummer 1. Zei stoten veruit het meeste stikstof uit van heel Nederland en daarom moeten hier meer maatregelen voor komen die er helaas niet gaan komen. Natuurlijk is de Landbouw ook een hele grote alleen dan in de ammoniakuitstoot en is het daarom logisch dat hun worden aangepakt, maar waarom de industrie dan bijna niet?

Ook kan je wat zeggen van de luchtvaart van vliegtuigen zijn nou ook niet eenmaal zo goed voor het milieu. Het enigste wat je hier tegen kan doen is minder het vliegtuig pakken , maar ik snap ook wel dat het zo lekker makkelijk is!

Kaart Stikstofuitstoot Nederland

Voor de kaart van stikstofuitstoot in NL verwijs ik je na de volgende internetpagina –> Kaart stikstofuitstoot Nederland.

Conclusie: Wat kunnen we er nou echt aan doen?

De overheid is bezig met goede maatregelen tegen de stikstofuitstoot. deze gaan in de toekomst wel helpen tegen de reductie ervan maar hoe doen andere landen het eigenlijk? Dit is een vraag die je jezelf wel moet stellen mocht je veel bezig zijn met het onderwerp. Als wij als Nederland het heel goed doen maar het buitenland trekt zich er niet veel van aan dan ga je het verschil niet merken.

Ook is het probleem dat de wereldbevolking maar steeds meer en meer wordt en we de aarde hierdoor flink aan het uitputten zijn. Dit probleem kunnen we niet tegen gaan en zullen we misschien wel naar andere plekken gaan zoeken in het zonnestelsel. Maar dit is wat anders voor een ander artikel.

Benieuwd naar technologie in de toekomst? Lees dan eens –> TECHNOLOGIE IN DE TOEKOMST.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.