De uitvinding voor de Toekomst? Dit denken wetenschapper & Onderzoekers wel. De elektrische auto is zeer populair omdat er steeds meer wordt gedacht aan het milieu. Maar welke voor- en nadelen komen er kijken bij het maken en rijden van zo Elektrische Auto? Kom daar achter in onderstaan artikel!

Wat is een Elektrische Auto?

De naam zegt het al, het is een auto die op elektriciteit rijdt. Geen benzine of diesel motor meer maar een elektrische motor. De elektriciteit haalt de elektromotor uit een batterijpakket die in de auto is gemonteerd. Dit pakket kan je weer opladen via een oplaadpaal die bij je thuis staat en er staan er ook steeds meer onderweg!

Verward de elektrische auto niet met een hybride auto, want de hybride auto heeft een combinatie van elektromotor en een brandstofmotor. Is de elektriciteit op dan schakelt die over op brandstof om mee verder te rijden.

Dit even te zijde. In dit artikel komt alleen de elektrische auto aan bod. Je gaat meer lezen over wat de voor- en nadelen hiervan zijn, want iedereen is wel zo positief over elektrisch rijden maar er komen toch echt wel veel nadelen bij kijken (dit wordt in de toekomst alleen maar beter)!

Heeft Elektrisch rijden wel de Toekomst?

Ja in de Westerse landen is dit zeker het rijden van de toekomst, echter in de armere landen (bijvoorbeeld delen van Afrika) komt dit nog helemaal niet aan bod, omdat deze techniek gewoon veel te duur is en daar nog veel gereden wordt met auto’s op brandstof.

Maar in Nederland heeft dit wel de toekomst en je ziet er ook steeds meer rijden op de wegen. Nu gaan we verder kijken naar de voor- en nadelen van elektrisch rijden.

auto onderdelen en auto-accessoires

Voordelen Elektrische Auto

Het is beter voor het milieu

Dit komt omdat ze minder uitstoten en dus schoner zijn dan de traditionele auto’s. Rijdt u elektrisch? Dan draagt u een steentje bij aan een beter milieu. Het is wel zo dat de auto’s opgeladen moeten worden en dit dus stroom kost. Stroomwinning is niet altijd zo milieuvriendelijk en daarom heeft dit dus ook een keer zijde.

Minder Onderhoudskosten?

Dit is een kritisch punt dat zowel een voordeel is als een nadeel. Ja, een elektrische auto heeft een motor met minder bewegende delen dus minder kans op slijtage. Echter gaat zo motor of een accu stuk dan kost dit kwa onderhoud veel meer dan een gewone auto!

Mindering in geluidsproductie

Je hoort ze bijna niet en dit komt door d elektromotor die in de auto zit. Omdat de motor wordt aangedreven door elektriciteit maakt dit veel minder kabaal dan een brandstofmotor. Voor de mensen die van een auto met sound houden is dit echter weer een nadeel.

Elektrisch rijden is goedkoper

Doordat stroom veel goedkoper is dan brandstof is het rijden veel goedkoper. Laadpalen langs de weg zijn wel wat duurder maar nog steeds goedkoper dan brandstof.

Fiscaal aantrekkelijk

Met een bijtelling van 4% i.p.v. 22% scheelt dit je . Ook hoef je geen motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) te betalen een de aanschafbelasting is er ook niet meer.

Elektrische Auto vs Normale Auto

Nadelen Elektrische Auto

Een Elektrische auto is duur!

Dit komt omdat ze niet massaal worden geproduceerd en de accu’s kostbaar zijn. Ook zie je dat er 2de hands weinig worden aangeboden, maar mocht de vraag stijgen dan worden ze steeds goedkoper in de toekomst.

Dure Accu’s en de productie zijn schadelijk voor het milieu

Dat de accupacks die in de Elektrische auto zitten duur zijn dat weten de meeste mensen wel. Maar bent u ook bekend met de productie van de accu’s. Dee worden gemaakt van kobalt en dit raakt aardig op op onze aardbol.

Ze gaan het nu al van de zeebodem halen en deze delving hiervan is zeer schadelijk voor het milieu en het is dus eigenlijk niet milieuvriendelijk. Ook worden de kobaltmijnen aardig leeg getrokken en dit gebeurd met machines die het milieu goed schaden. Eigenlijk is de productie hiervan dus heel schadelijk voor het milieu!

Er zijn te weinig oplaadpunten

Hier komt gelukkig wel verandering in in de toekomst maar in het buitenland zult u dus echt wel goed moeten zoeken naar oplaadpunten en je route hierop afstemmen

De Elektrische auto heeft een beperkte actieradius

Dit is met de eerste auto’s helemaal een kriem want die komen echt niet ver (ongeveer 300 km). Gelukkig word dit in de toekomst steeds beter en worden de accu’s beter en beter en zitten ze nu al op zo 500 km actieradius. Helaas is het maken van de accu’s dan weer niet milieuvriendelijk!

Geen geluid

Dit is vooral voor mij een nadeel en daarmee dus ook voor veel autoliefhebbers. Een auto hoort nou eenmaal geluid te maken!

Opladen van een Elektrische auto

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.