Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 5, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5,5 Blz 185 & 186

De interne geheugens bevinden zich op printplaten in de behuizing van de computer. Ze zijn uitgevoerd als Integrated Circuit (IC) en heten daarom ook wel halfgeleidergeheugens. De halfgeleidergeheugens worden onderverdeeld in RAM & ROM Geheugens. Lees hieronder wat een RAM Geheugen is en hoe die eruit ziet!

Random Access Memory (RAM)-geheugens

Bij de Random Access Memory (RAND kunnen data op willekeurige plaatsen in het geheugen worden weggeschreven en weer worden teruggelezen. Alle adressen in dit geheugen zijn in vrijwel dezelfde tijd te bereiken.

Dit maakt het geheugen snel toegankelijk. Wel gaat de opgeslagen informatie verloren als de voedingspanning wegvalt. Een RAM wordt daarom een vluchtig (volatile) geheugen genoemd. De volgende soorten RAM-geheugens worden toegepast:

SRAM

Deze afkorting staat voor Static Random Access Memory (SRAM). Het betreft een intern geheugen dat afwisselend gelezen en beschreven kan worden. De elektronische geheugencellen bestaan uit flipflops, die twee toestanden kan aannemen (bi-stabiel) om een ‘1 of een ‘0’ vast te leggen. RAM-geheugen-modules vormen de basis voor het werkgeheugen van de computer.

Meestal wordt gebruikgemaakt van CMOS-RAM, omdat deze in een niet-actieve toestand slechts enkele uA’s opnemen.

RAM geheugen van Flip Flops

DRAM

81.1 Deze afkorting staat voor Dynamic Random Access Memory (DRAM). Een DRAM slaat een bit op in de vorm van lading op een miniatuur condensator. Een nadeel is dat de lading langzaam weglekt, waardoor de inhoud van de DRAM regelmatig moet worden ververst.

Bij het verversen zal de processor de data uit het geheugen lezen en vervolgens weer opnieuw wegschrijven. Omdat dit bij herhaling plaatsvindt, spreken we van een ‘dynamisch’ geheugen. De afbeelding hieronder geeft een schematische voor stelling van een DRAM geheugen met condensatoren.

DRAM geheugen met condensatoren

Wist je dat…

een DRAM in vergelijking met een SRAM een veel hogere dichtheid van geheugencellen heeft? Hierdoor passen op het geheugenoppervlak ongeveer 4 keer zoveel geheugencellen.

Andere soorten RAM geheugens

In de praktijk zijn er nog verschillende andere RAM-geheugens, die we hier niet verder zullen bespreken. Met het noemen van de volgende soorten willen we zeker niet compleet zijn:

  • VRAM Video RAM-geheugen;
  • SDRAM Synchronous DRAM-geheugen;
  • DDR SDRAM Double Data Rate SDRAM-geheugen.

RAM geheugen Kopen, RAM Geheugen Uitbreiden

Een ram geheugen is heel gemakkelijk uit te breiden en je kan ze bijna overal kopen. Ben je een computer of laptop nodig waar je veel van vraagt en die snel zijn verwerkingen doet dan raad ik je aan om 16gb aan RAM te nemen. Dit is vaak een combinatie van 2x 8 gb geheugens.

De volgende geheugens komen als beste uit de test en werken goed. Veel mensen zijn zeer enthousiast over onderstaande producten.

Corsair CMK16GX4M2B3200C16 Werkgeheugen Vengeance LPX, 16GB/2 x 8GB, DDR4, 3200Mhz, C16 XMP, Zwart

Crucial CT8G4DFS824A 8GB geheugen (DDR4, 2400 MT/s, PC4-19200, Single Rank x 8, DIMM, 288-Pin)

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 5, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5,5 Blz 185 & 186

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.