Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 5, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5,5 Blz 182-184

De interne geheugens bevinden zich op printplaten in de behuizing van de computer. Ze zijn uitgevoerd als Integrated Circuit (IC) en heten daarom ook wel halfgeleidergeheugens. De halfgeleidergeheugens worden onderverdeeld in RAM & ROM Geheugens. Lees hieronder wat een ROM Geheugen is en hoe die eruit ziet!

Read Only Memory (ROM)- geheugens

Een Read Only Memory kan alleen worden gelezen. Zonder speciale voorzieningen kan de inhoud van een ROM niet worden gewijzigd. De opgeslagen informatie blijft behouden, ook als de voedingspanning wegvalt.

Een ROM wordt daarom een niet-vluchtig (non-volatile) geheugen genoemd. De verschillende soorten ROM-geheugens uit afbeelding 5.31 worden hieronder besproken.

Mask-ROM

Deze afkorting staat voor Mask Read Only Memory (Mask-ROM) en is de oorspronkelijke versie. Om onderscheid te maken tussen de naam ROM als verzamelnaam van de verschillende soorten ROM-geheugens wordt voor de oorspronkelijke ROM ook wel de naam Mask-ROM gebruikt.

Het betreft een elektronisch geheugen dat alleen maar gelezen kan worden. De opslagen data zijn door de fabrikant aangebracht en kunnen niet meer gewijzigd worden. In de geheugencellen worden met behulp van een fotomasker wel of geen diodes aangebracht.

Is er een diode aangebracht, dan is de geheugen cel een logische ‘0’. Is de diode niet aangebracht, dan is de inhoud automatisch een logische ‘1’.

Mask ROM diode Matrix
Mask ROM geheugen

PROM (Programmable Read Only Memory)

Deze afkorting staat voor Programmable Read Only Memory (PROM). Het betreft een elektronisch geheugen dat eenmalig met een speciaal extern apparaat beschreven kan worden. Daarna kan de PROM alleen gelezen worden.

Een PROM is een uitvoering van een ROM wanneer een bepaalde programmering van het geheugen door de fabrikant een gewenste eigenschap is. In de geheugencellen van een PROM is een diode met een zekering (fuse) aangebracht.

Door het programmeerapparaat zullen op bepaalde geheugenadressen de fuses’ met een hoge stroom worden doorgesmolten, waardoor een logische 1 wordt geprogrammeerd. In afbeelding 5.35 zijn de fuses in cel B, D, E, en G weggesmolten. Op die plaats is nu een logische 1 geprogrammeerd.

PROM Geheugen

EPROM Erasable Programmable Read Only Memory

Deze afkorting staat voor Erasable Programmable Read Only Memory (EPROM). Het betreft een programmeerbaar geheugen met wismogelijkheid. Het wissen gebeurt door ultraviolet licht toe te laten op de interne halfgeleiders. Een EPROM is her programmeerbaar met een externe ‘EPROM-programmer’.

De geheugenelementen worden gevormd door MOS-FET’S. Dit soort transistoren kan worden geladen en daarna hun lading voor lange tijd vasthouden (>10 jaar). In de geheugen cel waar lading is aangebracht, ontstaat de programmering van een logische ‘1’. Een EPROM zal worden toegepast als eenmalige elektronische programmering van het geheugen door de fabrikant gewenst is.

EPROM

EEPROM Electrically Erasable Programmable Read Only Memory

7 De afkorting EEPROM staat voor Electrically Erasable Programmable Read Only Memory. Het betreft een elektronisch wisbaar geheugen dat opnieuw beschreven kan worden. Het wissen en he programmeren kan plaatsvinden, zonder de EEPROM van de printplaat te demonteren.

Omdat het schrijven erg langzaam gaat is de EEPROM niet echt geschikt als algemeen lees/schrijf-geheugen, EEPROM’s worden toegepast voor het opslaan van kleine hoe veelheden gegevens die niet doorlopend veranderen. Bij een EEPROM kan elke geheugen cel apart elektrisch gewist worden. De EEPROM is ontstaan uit verbetering van de EPROM.

EEPROM

EAROM

De afkorting EAROM betekent Electrically Alterable Read Only Memory. Dit type geheugen kan binnen een systeem geprogrammeerd en gewist worden en ge draagt zich hetzelfde als een normale ROM. Het is eigenlijk geen vast geheugen.

Het wordt niet als schrijf- en leesgeheugen (zoals RAM) gebruikt, omdat dat te veel tijd kost. Het geheugen kan een beperkt aantal keren worden gewist (10 000 x). Daarom worden ze meestal gebruikt om kleine hoeveelheden gegevens op te slaan die een paar dagen bewaard moeten worden.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 5, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5,5 Blz 182-184

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.