Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 5, Hoofdstuk 9, Paragraaf 9.3 Blz 302-305

Multiplexen en Demultiplexen wil zeggen dat je een selectieschakeling hebt die elektronisch is. Je kan deze met deze schakelingen analoge signalen multiplexen en demultiplexen. Je gaat hieronder meer lezen over het Multi en demultiplexen van Analoge signalen in de Digitale Techniek.

De werking van Mulitplexen en Demulitplexen

Bij TDM (Time Division Mulitplexing) van analoge signalen worden de ingangen één voor één bemonsterd. De multiplexschakeling is hierbij samengesteld uit afzonderlijke digitale componenten, namelijk een teller (counter), een binair- naar decimaalomzetter en een reeks solid state-schakelaars.

In het voorbeeld van een 8 kanaals analoge multiplexer wordt de teller (CTR) door een kloksignaal aangestuurd. De teller zal een 3 bits binair signaal afgeven. Dit binaire signaal zal door de binair-/decimaalomzetter (DEC) worden omgezet voor een opeenvolgende aansturing van de 8 solid state-schakelaars.

Mulitplexen van analoge signalen

De solid state-schakelaars zullen de ingangen één voor één bemonsteren en doorvoeren naar een opamp. Via de opamp, die als spanningsvolger is geschakeld (Uout= U + ingang), zullen de data aan de uitgang aangeboden worden.

Aan de andere zijde vinden we de demultiplexer (niet afgebeeld) die functioneert met dezelfde componenten en volgens het omgekeerde principe. De demultiplexer zal voor synchronisatie gebruikmaken van hetzelfde kloksignaal als de multiplexer. Door de tijdelijke bemonstering hebben we te maken met signaalverlies. Door de multiplexfrequentie voldoende hoog te maken kan dit worden beperkt.

Multiplexschakelaars voor Multiplexen en Demultiplexen

Bij Multiplexing worden geen mechanische schakelaars, maar elektronische schakelaars toegepast. Deze zijn solid state en hebben dus geen bewegende delen. Ook zijn deze elektronische schakelaars bijzonder snel waardoor het multiplexen en demultiplexen met een hoge snelheid uitgevoerd kan worden.

In de praktijk hebben elektronische schakelaars een bijzonder lange levensduur en geen last van zogenaamde ‘denderende’ schakelcontacten. Een voorbeeld van een IC waarin vier elektronische schakelaars zijn opgenomen, is de 4066 CMOS quad bilateral switch.

CMOS IC 4066 quad bilateral switch

Selectie van ingangen

Voor de selectie van de ingangen van een multiplexer is een selectieschakeling nodig. Afhankelijk van het aantal ingangskanalen worden één of meerdere dataselectie lijnen toegepast. De ‘select control’- status van een dataselectie lijn kan een logische ‘1’ of ‘0’ bedragen en bepaalt welke ingang voor de multiplexer geactiveerd zal worden.

Als voorbeeld wordt hier een selectieschakeling voor twee ingangen gegeven. Is de ‘select control’ status een ‘1’, dan zal de ingang A actief zijn. Verandert de ‘select control’-status in een ‘0’, dan zal echter de ingang B actief zijn.

Schakeling

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 5, Hoofdstuk 9, Paragraaf 9.3 Blz 302-305

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.