Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 7, Hoofdstuk 6, Paragraaf 6.8 Blz 155-158

Hedendaagse Machines worden zoveel mogelijk van lichtmetalen gemaakt. Aluminiumlegeringen zijn hier heel belangrijk bij. Ook wordt gebruik gemaakt van composieten en dit gaat in de toekomst steeds meer gebeuren. Lees hier hoe Rekken en Stuiken gaat om hiermee deze legeringen en composieten te maken.

Rekken en Stuiken

Het vervormen van plaatmateriaal in de vliegtuigbouw is terug te voeren tot de meest elementaire bewerkingen rekken en stuiken. Wanneer een strip moet worden gemaakt volgens afbeelding 6.59 kunnen we volstaan met het rekken langs zijde A.

Het materiaal wordt daar dan langer en de plaat zal een kromming gaan vertonen. Deze lengtevermeerdering moet echter ergens vandaan komen. Her gaat dan ook altijd ten koste van de dikte.

Diktevermeerdering en vermindering rekken en Stuiken
Rekken en Stuiken

Wanneer de diktevermindering ontoelaatbaar is, kunnen we de strip ook langs zijde B stuiken. Die zijde wordt dan kleiner en ook daardoor zal de strip een kromming gaan vertonen. Doordat de lengte vermindert zal nu het overtollige materiaal de dikte van de strip vergroten.

Het is niet zo dat de dikte van zijde A nu exact gelijk blijft, maar de diktevermindering is wel aanmerkelijk minder dan wanneer daar gerekt wordt. Een grotere dikte is uit sterkte-overwegingen meestal geen bezwaar. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie van rekken en stuiken.

Hoekprofiel tijdens Rekken en Stuiken

Wanneer we een hoekprofiel moeten rekken zal de buitenbocht langer moeten worden en de binnenbocht dus moeten krimpen. Als we alleen de buitenbocht rekken, behoudt de opstaande flens zijn oorspronkelijke lengte. Het hoekprofiel zal dan ook nooit haaks kunnen zijn omdat de flens zich tegen de vervorming przet. De doorsnede komt er dan uit te zien als in afbeelding 6.60 afgebeeld,

Rekken en Stuiken met Gebogen Profiel

Om nu de opstaande flens haaks te krijgen is het noodzakelijk deze te stuiken tot de juiste hoek is verkregen. Bij een krimpprofiel is het net andersom. De op staande flens zal dan gerekt moeten worden.

De Eckold-krimp- en Rekmachine

De eckold- krimp- en rekmachine wordt toegepast voor het rekken en krimpen van flenzen. De kop is in afbeelding 6.63 afgebeeld, de constructie van de lamellen in de klemring bepalen of de rasterplaten naar buiten (rekken) of naar binnen (krimpen) bewegen.

De rasterplaten zijn geribbeld en zullen bij een te grote druk de aluminiumplaat beschadigen. Bij kerfgevoelige aluminiumlegeringen zoals 7075 moeten kunststofrasterplaten worden gebruikt. Er zijn eckold-machines die met de hand bediend moeten worden en er zijn eckold-machines die door middel van een elektromotor worden aangedreven

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 7, Hoofdstuk 6, Paragraaf 6.8 Blz 155-158

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.