Een uitvinding die al aardig zichtbaar is en steeds zichtbaarder gaat worden in de Toekomst. Ik heb het natuurlijk over Zonnepanelen. Maar hoe werken deze panelen en welke kan je het Beste kopen? Kom daar achter in onderstaand artikel!

Werking van Zonnepanelen

Een zonnepaneel produceert vanuit Zonlicht Elektrisch Vermogen. Dit kan op meerdere manieren gebeuren omdat er verschillende soorten zonnepanelen zijn. De paneel die je in Nederland het meest tegenkomt is de Kristallijn zonnepaneel en die wordt hieronder uitgelegd.

Een zonnepaneel met de naam Kristallijn is gemaakt van meerdere zonnecellen. Deze zonnecellen zijn in serie aangebracht op het paneel. Deze zonnecellen bestaan uit een dunne lagen van silicium kristallen.

Deze lagen van Kristallen zijn gedoteerd. Dit houd in dat het silicium een beetje verontreinigd is. Als er nu fotonen die de zon uitstraalt opvallen schieten ze door hun energie elektronen uit hun baan. Hierdoor wordt er stroom opgewekt omdat deze elektronen door het materiaal gaat stromen.

Bent u Zonnepanelen Nodig? Vul dan Eerst GRATIS onderstaande checklist in. Dit stappenplan helpt je de juiste keuzes te maken als je zonnepanelen overweegt.

De werking van de Elektroden

De elektroden zorgen voor de verbinding tussen zonnecel en zonnecel. Elke cel staat met elkaar in serie en geeft een bepaalde spanning af. Omdat nu de plus en de min kant van het paneel met elkaar zijn verbonden heb je een elektrisch circuit waardoor een gelijkstroom loopt. Deze stroom loopt altijd van de plus naar de min.

Maar hoe zet je deze gelijkstroom nou om in een Wisselstroom zodat je deze kan gebruiken voor in het huishouden? Dat word gedaan door de Omvormer (Inverter).

Omvormer Zonnepanelen

De omvormer zorgt er dus voor dat de gelijkstroom wordt omgezet in een wisselstroom. Ook zorgt hij er nog voor dat de spanning op de juiste waarde is en je dus niet teveel of te weinig spanning levert. De spanning die hij levert is 230 volt want dat gebruiken we in het Nederlandse huishouden ook.

Hoewel zonnepanelen tegenwoordig een levensduur hebben van zo’n 25 jaar, gaan omvormers gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. hierna moet de omvormer worden vervangen. De kosten hangen van veel factoren af, houdt rekening met een gemiddelde prijs van tussen de € 1.000 en € 1.500.

Werking zonnepanelen en de omvormer tot het huishouden
Werking van zonnepalen tot en met je huishouden

Werking Zonnepaneel bij bewolking en Schaduw

De werking van zonnepanelen berust dus op de hoeveelheid zonlicht (fotonen) die ze krijgen. Is het nou een bewolkte dag dan levert je zonnepaneel nog steeds vermogen hetgeen wel wat minder is dan op een zonnige dag.

Mocht nou de helft van je zonnepanelen in de schaduw staan dan zorgen slimme by-pass Diodes ervoor dat de stroom wordt omgeleid van de stukjes die in de schaduw liggen.

Hoe weet ik als mijn Zonnepaneel nog goed werkt?

Hoe kan je nou weten als je Zonnepanelen echt doen wat van ze verwacht wordt? hiervoor moet je eerst weten wat de verwachting is en deze heeft u bij aanschaf van uw zonnepanelen gekregen. Dit krijg je in de vorm van een opbrengstberekening.

Heb je deze niet gekregen dan kan je ook zelf uitrekenen hoeveel jouw panelen moeten leveren. Kijk eerst wat het piekvermogen is van het paneel en deze staat vaak op de achterkant van het paneel. Heeft u nou bijvoorbeeld 5 panelen heeft van 250 Wp (Watt-piek) dan is je piekvermogen 5×250= 1250 Wp = 1,25 kWp (kiloWatt-piek).

Staan jou zonnepanelen naar het zuiden toe gericht (dit is wenselijk) en de hellingshoek 30 graden is. Dan kan je in Nederland op ongeveer 850 kWh per kWp per jaar rekenen. Wijkt dit af (andere hellingshoek, panelen op westen) dan neemt de opbrengst af.

Zonnepanelen kopen & Subsidie

Nu vraag je je af welke Zonnepanelen je het beste kan kopen en als er een subsidie is bij de aanschaf van de panelen. Op deze vragen weet stroom van de zon meer vanaf. Bij hun kan vrijblijvend een offerte opvragen en op hun site staat ook alles over de fiscale voordelen en de Subsidies. Via onderstaande knop kom je bij Stroom van de Zon Uit!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.