Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboekenModule 6: Materialen en Hardware Hoofdstuk 7, Paragraaf 7.4 Blz 242-245

Een Tapeind wordt veel gebruikt in de hedendaagse Techniek. Maar wat is een Tapeind nou en hoe kan ik tapeinden verwijderen? Of wat is de Toepassing van tapeinden? kom daar achter in het onderstaande artikel waar tapeinden verder worden behandeld!

Het Tapeind

Een Tapeind is eigenlijk een bout zonder kop. De beide Uiteinden hebben schroefdraad. Een schroefdraadzijde van de Tapeinden wordt permanent bevestigd in zacht en lichtmetalen aandrijftandwielkasten van voorstuwingsinstallaties, huizen van pompen, filters, of regelkranen en kleppen.

Tapeind

Typen en Toepassingen

Met tapeind-moet-verbinding vindt de opbouw van vele systeemcomponenten plaats. Veel aan te drijven systeemcomponenten op een aandrijftandwielkast worden bevestigd met behulp van een tapeind/plaat/moerverbinding. Je hebt 7 verschillende soorten tapeinden:

 • Tapeinden met grove schroefdraad;
 • Tapeinden met fijne schroefdraad;
 • Rechte tapeinden;
 • Tapeinden met dunne schacht;
 • Tapeinden met sleutelvlakken;
 • Borgring tapeinden;
 • Overmaat tapeinden met of zonder borggaten.
Tapeind verschillende typen

Tapeind Verwijderen en Aanbrengen

Het aanbrengen, verwijderen en borgen van al deze tapeindsoorten gaat op vrijwel dezelfde wijze. De meeste tapeinden zijn ook van hetzelfde materiaal en hebben hetzelfde beschermlaagje aan de buitenkant.

Tapeind verwijderen en aanbrengen met een momentsleutel

Tapeinden zijn in het algemeen gemaakt van hoogwaardig koolstofstaal. De meeste tapeindsoorten hebben een cadmium beschermlaagje. Om een tapeind op de goede manier aan te brengen zijn een speciaal passende adapter en een momentsleutel nodig.

Met de adapter, in combinatie met een momentsleutel op de juiste momentwaarde en schroefdraadlengte, kan het tapeind worden aangebracht in de tapgaten. Voordat dit gebeurt wordt het schroefdraad ingesmeerd met een ‘antivreetmiddel’ (tenzij anders is voorgeschreven).

Dit vreetmiddel moet voorkomen, dat de tapeinden zich in het te bevestigen onderdeel vastvreet en dus de tapeinden beschadigen. Tapeinden die sleutelvlakken hebben, kunnen met normaal standaardgereedschap en een momentsleutel in de tapgaten worden aangebracht. Bij die tapeinden is dus geen adapter nodig.

Het verwijderen van beschadigde tapeinden. Het kan voorkomen, dat systeemcomponenten verkeerd worden aangebracht of verwijderd. Het gevolg is dan soms dat een tapeind wordt beschadigd. Ook als gevolg van buitengewone bedrijfsomstandigheden kunnen tapeinden beschadigen. Voorbeelden van deze beschadigingen zijn:

 • Beschadigd schroefdraad;
 • Gecorrodeerde tapeinden;
 • Kromme tapeinden;
 • Getordeerde tapeinden;
 • Gerekte tapeinden;
 • Gescheurde tapeinden;
 • Afgebroken tapeinden.

Schroefdraadbeschadigingen ontstaan meestal door ruwe en onvakkundige handelingen bij het verwijderen en aanbrengen van een te bevestigen onderdeel. gecorrodeerde tapeinden ontstaan door vocht en door beschadiging van de cadmium beschermlaag. Ook kromme tapeinden zijn meestal het gevolg van ruwe of onvakkundige handelingen.

Getordeerde en gerekte tapeinden ontstaan als tapeindverbindingen met een te hoge voorspanning worden vastgezet. Loszittende, gerekte, gescheurde en gebroken tapeinden ontstaan meestal door overbelastingen tijdens bepaalde bedrijfsomstandigheden.

Afwijkende tapeinden moeten altijd worden vervangen door nieuwe tapeinden van hetzelfde type. In sommige gevallen vindt vervanging plaats door overmaatstapeinden. Dit zijn tapeinden met aan een zijde een groter schroefdraad zodat de beschadigde schroefdraad in de constructie verwijderd en opnieuw aangebracht kan worden.

Overmaats tapeind

Een onderhoudsmonteur dient te voorkomen, dat tapeinden beschadigen. Daarom moet het aanbrengen van onderdelen die met een Tapeind en moet worden verbonden altijd heel zorgvuldig gebeuren.

Als een Tapeind op de een of andere manier toch beschadigd is, moet deze verwijderd worden. Om beschadigde tapeinden te verwijderen is een normale standaard zeskant ring- of steeksleutel nodig. Deze ring- of steeksleutel wordt dan geplaatst op de tapeindadapter, zodat het Tapeind uit een onderdeel kan worden verwijderd.

Als Tapeinden zichzelf hebben vastgevreten, zijn deze niet meer los te draaien. Dan moet de monteur het tapeind zo dicht mogelijk bij het bevestigingsvlak zo vlak en haaks mogelijk afzagen. Daarna moet in het midden van het overblijvende deel van het Tapeind in het onderdeel een gat geboord worden. Dat moet heel voorzichtig gebeuren om nieuwe beschadigingen te voorkomen (dus goed centreren).

Bij het uitboren van Tapeinden gebruikt een monteur een boor met voorgeschreven afmetingen. De boor moet precies in het afgezaagde tapeind passen. Tijdens het boren mag alleen het materiaal van het Tapeind worden geraakt, dus niet het materiaal van het onderdeel. Na het boren wordt met een extractor (een soort linkse tap) en een wringijzer, het resterende gedeelte van de Tapeinden, linksom uit het onderdeel gedraaid.

Zelf Tapeinden Verwijderen

Mocht je zelf Tapeinden willen gaan verwijderen dan wordt er hieronder goed gereedschap aangeboden die de klus klaren!

>

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboekenModule 6: Materialen en Hardware Hoofdstuk 7, Paragraaf 7.4 Blz 242-245

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.