Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 6 Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.2 Blz 132-134

Altijd al willen wat hoe een mooie weef eruit ziet en welke verschillende soorten technieken hier achter zitten. Of welke spullen en Accessoires je kan kopen om weven als hobby uit te gaan voeren? Daar wordt in het onderstaande artikel aandacht aan besteed!

Weven : Wat is het?

Hoewel de moderne textielmachines heel wat beter zijn dan hun voorlopers, is het oorspronkelijke concept niet sterk gewijzigd. Toch moesten er twee fundamentele problemen opgelost worden. het minst moeilijke probleem lag in de aard van de nieuwe technische vezels.

Hoge sterke, gekoppeld aan een extreem lage rek, vroeg om de nodige machineaanpassingen. Bovendien is het vezeloppervlak van de nieuwe vezels bijzonder gevoelig. De brosse koolstof geeft snel aanleiding tot draadbreuk, terwijl aramide gemakkelijk pluist.

Voor deze nieuwe materialen moest het weven opnieuw geleerd worden. Tegenwoordig hebben deze geavanceerde producten van de textielindustrie hun weg gevonden in vele commerciële toepassingen. Door te variëren bij het weven ontstaan eveneens verschillende uitvoeringen.

Bij het ”weven” hebben we te maken met de ”inslag” (fill/weft), dit is de draad die door het weefgetouw door de stilstaande ”schering” (warp) heen wordt voortbewogen. De draden die worden gebruikt voor composieten noemt men filamenten.

Vrouw die aan het weven is op een weefbord als hobby

Bij weven worden kettingdraden en inslagdraden zodanig gekruist dat een samenhangende stof ontstaat. Over de gehele breedte van het weefgetouw worden kettingdraden in een bepaalde volgorde omhoog of omlaag getrokken. Daardoor ontstaat een opening tussen de kettingdraden waar de inslag doorheen wordt geschoten.

Weefselpatronen (zie onderstaande afbeeldingen)

Er zijn vele weefselpatronen (weaves) op de markt, op industrieel gebied zijn de volgende van belang:

  • Plain weave, waarbij de inschering en inslag beurtelings over en onder elkaar worden gehaald; dit is het basispatroon waarbij in de meeste gevallen gebruik van wordt gemaakt;
  • Basket Weave, een gemodificeerde Plain Weave, waarbij de schering en inslag om de 2 draden over en onder elkaar worden gehaald;
  • Crowfeet Weave, waarbij de schering en inslag om de 3 draden er één keer onderdoor wordt gehaald;
  • Satin Weave, waarbij de schering en inslag om meer dan 3 draden over en onder elkaar worden gehaald. Het aantal wordt aangegeven met een getal zoals: five harness of eight harness. Des te groter dit aantal des te soepeler het weefsel.
Plain weven en Basket weven
Crowfoot weven en Satin weven

Weven als Hobby doen?

Wilt u nou als Hobby gaan weven dan bent u een weefbord nodig en Accessoires die het weven makkelijker maken. Deze artikelen vindt u hieronder en deze maken het weven een stuk aangenamer.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 6 Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.2 Blz 132-134

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.