Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 5, Hoofdstuk 4, Paragraaf 4,8 Blz 139-141

Rekenkundige bewerkingen kun je uitvoeren met een Rekenmachine. Zo rekenmachine maakt gebruik van heel veel Logische Poorten en deze bewerkingen te maken. Maar hoe gaat dit allemaal in zijn werk? Kom daar achter in onderstaand artikel.

Voordat we beginnen met Adders

Lees eerst de basis goed door voordat je begint met de adders. Deze basis kan je vinden in de volgende artikelen:

Rekenkundige Bewerkingen (Adders)

Met combinatieschakelingen van logische poorten, zoals AND en OR poorten, inverters en XOR’s, kunnen rekenkundige bewerkingen worden uitgevoerd. Hier van wordt gebruikgemaakt om in logische schakelingen berekeningen uit te kunnen voeren, zoals optellen, aftrekken, vermenigvuldigen of delen van binaire getallen.

Ook kunnen op deze wijze logische getallen met elkaar vergeleken worden op gelijkwaardigheid of kan het teken (+ of -) vastgesteld worden. De werking van digitale computers is gebaseerd op deze rekenkundige bewerkingen met logische poorten.

Voorbeeld

Een digitale rekenmachine bevat complexe logische schakelingen. Hiermee kunnen verschillende soorten rekenkundige bewerkingen worden uitgevoerd.

Adders in een Rekenmachine

Halve opteller (half adder)

Een eenvoudige en veel toegepaste logische schakeling is de halve opteller (half adder). Hiermee kunnen twee binaire bits opgeteld worden inclusief de overdrachtsbit (carry bit). Op de uitgang vinden we dan ook de sombit (S) en de carry bit (C). De schakeling heeft slechts twee ingangen A en B voor de binaire getallen.

Een derde ingang voor een ‘carry bit’ ontbreekt, zodat we met de ‘half adder’ geen overdracht van een vorige bewerking kunnen meenemen in de optelling. Met een waarheidstabel kunnen dan de logische optellingen voor de verschillende ingangssituaties worden weergegeven.

halve adders

Hele Opteller (Full Adders)

De hele opteller (full adder) is een uitbreiding op de halve opteller. hierbij wordt een tweede halve opteller toegevoegd om de overdrachtsbit van een vorige bewerking te verwerken. Deze wordt als ‘initial carry'(Ci) aangeboden op de ingang.

De eerste half adder tet de twee binaire getallen op, terwijl de tweede half adders de overdracht van de vorige bewerking verwerkt. De optelling zelf kan ook weer een overdrachtsbit opleveren, die vanuit de eerste of tweede half adder wordt gegenereerd.

De waarheidstabel geeft resultaat van de hele opteller voor verschillende ingangssituaties. Een serie van 8 full adders kan gebruikt worden om 2 getallen van elk 8 bits op te tellen.

Logische schakelingen voor het aftrekken van binaire getallen werken volgens dezelfde principes als de halve- en de hele opteller. We spreken dan van een halve aftrekker (half substracter) en een hele aftrekker (full substracter). De hele aftrekker bestaat uit twee halve aftrekkers in serie, met een derde ingang voor de zogenaamde leenbit (loan bit).

Deze is nodig als er getallen van meer dan twee bits van elkaar moeten worden afgetrokken. Er bestaan aparte logische schakelingen om binaire getallen welke serieel of parallel worden aangeboden, op te tellen of af te trekken. Hierbij worden geheugens gebruikt.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 5, Hoofdstuk 4, Paragraaf 4,8 Blz 139-141

Alles op z'n kop deals bij BCC. Shop nu!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.