Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module5, Hoofdstuk 3, Paragraaf 3.2 Blz 85-87

Er zijn verschillende soorten Elektronische Schakelingen in de Techniek. Je hebt bijvoorbeeld analoge, digitale en hybride schakelingen. Maar wat doen deze schakelingen en hoe zien ze eruit? Kom daar achter in onderstaand artikel.

Analoge en Digitale Signalen Inleiding

De aanduiding ´digitaal´ is afgeleid van de elementaire manier waarop computers werken, namelijk het verwerken van gegevens in eenheden. In het verleden waren in elektronische schakelingen de analoge technieken het meest in gebruik en was de toepassing van de digitale techniek slechts beperkt tot computers.

Tegenwoordig vinden we veel bredere toepassingen van digitale techniek. De moderne digitale techniek heeft als grote voordelen erg nauwkeurig en betrouwbaar te zijn. Veel analoge technieken worden daarom vervangen door de moderne digitale technieken.

Soorten Elektronische Schakelingen

Elektronische Schakelingen zijn schakelingen waarbij alle bewerkingen uitsluitend elektronisch plaatsvinden, dat wil zeggen niet mechanisch of elektromechanisch. Met elektronische schakelingen kunnen elektronische bewerkingen uitgevoerd worden. De elektronische schakelingen kunnen op basis van hun werking worden onderverdeeld in:

  • Analoge Schakelingen;
  • Digitale Schakelingen;
  • Hybride Schakelingen.

Analoge schakelingen

Analoge schakelingen kunnen bewerkingen uitvoeren op analoge signalen. Het analoge signaal bestaat hierbij uit een variabele spanning of stroom, die een actuele waarde van een bepaalde parameter vertegenwoordigt.

Als gevolg van de bewerkingen zal een analoge schakeling een analoog uitgangssignaal afgeven. Elektronische schakelingen worden analoog genoemd als gegevens uitsluitend op analoge wijze worden verwerkt.

Elektronische Schakelingen : De Analoge Computer

Voorbeeld Analoge Elektronische Schakelingen

Een klassieke audioversterker is een voorbeeld van een analoge schakeling. Hierbij zal op een analoog audiosignaal met een bepaalde spanning en stroomsterkte, een analoge bewerking worden uitgevoerd.

Een analoge bewerking kan bijvoorbeeld zijn: een audiosignaal tweemaal versterken. Het versterkte analoge signaal kan hoorbaar gemaakt worden via luidsprekers.

Digitale Elektronische Schakelingen

Digitale schakelingen werken met signalen die een bepaalde momentele waarde vertegenwoordigen. Deze momentele waarde wordt in een digitaal signaal vastgelegd, dat wil zeggen door middel van een binaire reeks ‘enen’ en ‘nullen’.

Digitale schakelingen kunnen deze digitale signalen als gegevens (data) bewerken. Elektronische schakelingen worden digitale schakelingen genoemd, wanneer gegevens uitsluitend digitaal verwerkt worden.

Digitale Computer zet Elektronische schakelingen om in digitale data

Voorbeeld

Een moderne rekenmachine is een voorbeeld van een digitale schakeling. hierbij voeren we via een toetsenbord bepaalde cijfers in. Deze worden in de rekenmachine omgezet naar digitaal. Door vervolgens een bewerking te selecteren, bijvoorbeeld met twee vermenigvuldigen, zal de digitale data rekenkundig worden bewerkt.

De Hybride Schakeling

Bij hybride schakelingen kunnen zowel analoge signalen als digitale signalen worden verwerkt of overgedragen. Hierbij zullen analoge signalen worden omgezet in digitale signalen en omgekeerd. Dit gebeurt met in eerder genoemde artikel analoog naar digitaal CONVERTERS.

Hybride technologie komen we tegen bij systemen waarbij een digitale computer de centrale verwerking verzorgt en de aangesloten componenten analoog zijn.

Voorbeeld

Voor het meten van de buitentemperatuur gebruiken we een analoge temperatuursensor. Om vervolgens het analoge temperatuursignaal door een computer te laten corrigeren, moet die eerst van analoog naar digitaal omgezet worden. Het gecorrigeerde temperatuursignaal kan na omzetting van digitaal naar analoog, naar een analoge wijzer worden gestuurd.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module5, Hoofdstuk 3, Paragraaf 3.2 Blz 85-87

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.