Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 3, Deel 2, Hoofdstuk 7, Paragraaf 7.5, Blz 222-224

Elektrische Filters zijn elektrische schakelingen met een frequentie-afhankelijk gedrag. Misschien weet je al dat spoelen en condensatoren ook frequentie afhankelijk zijn. Elektrische filters worden gebruikt om elektrische signalen met bepaalde frequenties niet door te laten of juist wel door te laten. Maar waar is een Toepassing van Elektrische Filters? Vindt dat uit in onderstaand artikel!

Toepassing van Elektrische Filters : Radio Noise Filters

Radio Noise Filters worden als DC filter dicht bij de storingsbron geplaatst. In onderstaande afbeelding is een Radio Noise Filter afgebeeld voor in het motorcircuit.

Radio Noise Filter bij een Motor Toepassing van Elektrische Filters
Radio Noise Filter bij een Motor Toepassing van Elektrische Filters

EMI (Elektromagnetic Interference) Filters

EMI Filters vind je onder andere in AC voedingsleidingen. In onderstaande afbeelding is hiervan een voorbeeld gegeven. Op de linker aansluiting wordt de voedingsspanning aangesloten (LINE) en op de rechter aansluiting komt de belasting (LOAD).

Toepassing van Elektrische Filters : Het Afvlakfilter

In het afvlakfilter bij gelijkrichting volgens onderstaande afbeelding is de buffercondensator C1 onvoldoende om de gelijkgerichte wisselspanning af te vlakken. Het LC-filter (afvlakfilter) zal de rimpelspanning die is overgebleven nog meer afvlakken.

Toepassing van Elektrische Filters

Banddoorlaatfilter

In een eenvoudige radio-ontvanger van onderstaande afbeelding wordt in de antenne een wisselspanningssignaal opgewekt. Dit wisselspanningssignaal bestaat uit een draaggolf met op die draaggolf het audiosignaal.

Door het bandoorlaatfilter wordt alleen de frequentieband doorgegeven waarop de ontvanger is afgestemd. Door het verstellen van condensator C wordt een andere frequentieband doorgelaten. Zo kan je een andere zender zoeken.

De diode richt het overgebleven signaal gelijk, waarna de condensator Cu de hoge frequentie kortsluit en de lage audiofrequenties doorlaat en naar de luidspreker stuurt.

Toepassing van Elektrische Filters

Meer weten?

Wilt u na het lezen van dit artikel nou meer weten over Elektrische Filters. Welke typen er zijn en welk begrippen hier bij passen? Kijk dan eens naar de volgende artikelen:

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 3, Deel 2, Hoofdstuk 7, Paragraaf 7.5, Blz 222-224

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.