Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 7, Deel 2, Hoofdstuk 5, Pragraaf 5.12, Blz 237-240

Met een Isolatieweerstandmeter kan je de weerstand meten tussen leidingen die geïsoleerd zijn. Maar hoe werkt nou zo meter en welke kan ik het beste kopen? Vindt dat uit in het volgende artikel!

De Isolatieweerstandmeter

De Weerstand tussen geïsoleerde leidingen moet zo hoog zijn, dat er geen lekstromen ontstaan. Dit betekent dat de isolatieweerstand vaak waarden van vele miljoenen ohm kan bedragen. Isolatieweerstanden worden daarom uitgedrukt in miljoen ohm (1 miljoen ohm = 1 Mega ohm).

Om deze hoge weerstandwaarden te kunnen meten zijn hoge spanningen nodig. Deze variëren van 100V, 250V, 500V tot 1000V. De keuze van de spanning is afhankelijk van de te meten isolatie. In de praktijk kunnen de op de tester aangegeven meetspanningen zelfs nog 30% hoger liggen.

Dit word op de isolatietester aangegeven door de afdeling, die deze instrumenten onderhoud en ijkt. De isolatieweerstandmeter wordt ook wel ‘Megger’ genoemd. Dit is echter de naam van een fabriek die dit instrument maakt.

De Isolatieweerstandmeter van megger kopen en gebruiken

Normale ohm meters kunnen deze hoge meetspanningen niet leveren en zijn daarom alleen geschikt voor het meten van weerstanden onder de 50 Kilo Ohm. Om deze reden wordt bij het meten van hoge isolatieweerstanden isolatieweerstandmeters of isolatietesters gebruikt.

Werking van de Isolatieweerstandmeter

De isolatieweerstandmeter heeft voor de benodigde meetspanning een voedingsbron nodig. Het instrument is om die reden voorzien van een (verwisselbare) batterij. De door de batterij geleverde gelijkspanning wordt door een elektronische schakeling omgezet in wisselspanning.

De wisselspanning wordt eerst via een transformator verhoogd en vervolgens gelijkgericht. Op deze manier wordt lage gelijkspanning omgezet in hoge gelijkspanning. De meetspanning kan alleen gelijkspanning zijn, omdat het meten met wisselspanning geen juiste aanwijzing geeft.

Dit heeft te maken met de capaciteiten tussen de geleiders. In onderstaande afbeelding is schematisch de opbouw van een isolatieweerstandmeter met batterijvoeding weergegeven.

Schematisch voorstelling van de meter
Schematisch voorstelling van de meter

Instelling / Gebruiken van de Isolatieweerstandmeter

Isolatieweerstandmeter zijn, net als multimeters, uitgerust met een bereikschakelaar. Met deze schakelaar kan men verschillende meetspanningen kiezen. De meest toegepaste meetspanningen zijn 100V, 250V, 500V en 1000V.

De meter kan eveneens voorzien zijn van meerdere schalen. Door middel van drukknoppen kan het meest geschikte bereik worden gekozen waarbij de meter zo nauwkeurig mogelijk kan worden afgelezen.

Instelling Analoge tester

De analoge tester beschikt over twee wijzerinstellingen: een mechanische instelling waarmee het mogelijk is de wijzer nauwkeurig op een ‘oneindig’ hoge weerstand in te stellen. De tester mag hierbij niet belast zijn (aangesloten op een circuit) en moet horizontaal liggen.

De twee instelling is de elektrische instelling, waarmee mogelijk is de wijzer nauwkeurig op nul in te stellen. De -Rx en +Rx aansluitingen moeten hierbij kortgesloten worden. De tester moet horizontaal liggen.

Instelling Digitale Tester

De Digitale tester hoeft niet op nul ingesteld te worden!

Batterij controle (battery check)

Elke isolatietester is voorzien van een mogelijkheid om de conditie van de interne batterij te testen. Afhankelijk van de fabrikant kan dit op verschillende manieren gebeuren. Het kan zijn dat de bereikschakelaar een aparte stand heeft voor het testen van de batterij.

Het kan ook zijn dat de isolatietester is uitgerust met een speciale knop (of combinatie van knoppen), waarop gedrukt moet worden, om de batterij controle uit te voeren.

In deze ‘batterij-test-stand’ zal de wijzer naar een (gekleurd) gedeelte van de schaal uitslaan. Bij het kiezen van een hogere spanning is het raadzaam te controleren of de batterijen nog voldoende geladen zijn.

Meten met de Isolatieweerstandmeter

Hieronder wordt stapsgewijs aangegeven op welke wijze de isolatieweerstandmeter bij enkele geleiders gebruikt dient te worden:

  • Ontkoppel de draad aan beide einden en meet de weerstand tussen geleider en massa;
  • Sluit hier toe één van de Rx aansluitingen aan op massa en de andere op de geleider;
  • Kies een testspanning volgens de voorschriften uit het boekwerk en meet vervolgens de weerstand;
  • Vermenigvuldig de aangewezen weerstandswaarde met de correctiefactor die bij de test spanning-selectieknop staat aangegeven.

Wordt de weerstand tussen twee geleiders gemeten (dit is bijvoorbeeld het geval bij een afgeschermde kabel), of de isolatieweerstand van één van de geleiders van dezelfde afgeschermde kabel, dan moet de volgende extra maatregel genomen worden.

Meten van de isolatieweerstand tussen twee geleiders

Verbind de tester met de massa. Dit is nodig om te grote spanningsverschillen tussen tester en massa te voorkomen. Om deze reden zit op de tester een speciale aansluiting die, afhankelijk van de fabrikant (Duits of Engels), de kriech-stromschutz of de guard genoemd wordt (zie onderstaande afbeelding).

Isolatieweerstandmeter verbonden met massa kopen gebruiken megger fluke

Meten van de isolatieweerstand van één van de geleiders ten opzichte van massa

Om grote spanningsverschillen te vermijden moet de andere geleider van de afgeschermde kabel met de eerder genoemde kriech-stromschutz of guard worden verbonden (zie onderstaande afbeelding).

Aandachtspunten bij het meten van isolatiewaarden van de bedrading:
-De voedingsspanning moet uitgeschakeld zijn.
-Apparatuur mag niet met de bedrading verbonden zijn.
-Pas op dat de te meten bedrading niet aangeraakt wordt als de isolatietester inwerking is.
-Voorkom vonkvorming in de tank bij het controleren van de isolatiewaarde van tankbekabeling.

Isolatieweerstandmeter kopen (Megger & Fluke)

Wilt u een Isolatieweerstandmeter aanschaffen maar u hebt geen idee wat een goed alternatief is? Bekijk dan eens de volgende producten.

DRAPER dmm402 isolatieweerstand meter

HUAHUA Weerstand Tester Meter Digitale isolatieweerstand Megohmmeter

Digitale Tester AT6830 Digital Isolatieweerstand Meter

ZJN-JN Nauwkeurig instrument High Precision originele isolatieweerstand meter

CAIJINJIN Multimeter Digital Isolatieweerstand multimeter Meter 50V-1000V DC AC

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 7, Deel 2, Hoofdstuk 5, Pragraaf 5.12, Blz 237-240

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.