Je auto net iets te strak geparkeerd of de portier van je auto net iets te hard open gegooid? Hiermee heb je een kras op je auto zo gemaakt. Geen zorgen want er zijn eenvoudige manieren om zo kras te verwijderen. Hoe? Lees dat in onderstaand artikel.

Autolak met een kras is vervelend!

Heeft u een kras gekregen in uw auto dan is dit vervelend en wilt u hier zo snel mogelijk van af. Je begint eerst met het vaststellen hoe diep de kras is. Het werk is afhankelijk in welke laag van de lak de kras zit.

De verschillende lagen van een auto zijn Blanke lak–>Kleurlak–>Grondverf–>Metaal. Hoe dieper de kras dus zit hoe lastiger die te verwijderen is.

Zoals u hebt gelezen is de eerst laag van de auto de blanke lak (van buitenaf gezien). Deze lak zorgt voor bescherming van de onderliggende kleurlak. de kleurlak wordt in verschillende lagen aangebracht en daarom is deze extra sterk.

Onder de kleurlak ligt de grondverf. grondverf is vaak grijs of wit en deze laag zorgt ervoor dat het metaal dat daar weer onder ligt niet gaat roesten. Na deze grondlaag kom je het metaal tegen en dat is tevens het diepste in de verschillende lagen.

Kras verwijderen uit uw autolak kosten herstellen action

Het verwijderen van een Kras in uw Auto

Bij het verwijderen van een kras begin je eerst met het vaststellen hoe diep de kras is. Zoals hierboven gelezen bestaat het uit meerdere lagen en hoe moeilijk de kras te verwijderen is ligt eraan in welke laag die zit.

Zit de kras alleen in de blanke lag dan is deze makkelijk te verwijderen. Zit de kras in de kleurlak dan is het al vaak wat lastiger om deze kras te verwijderen. Zie je een witte kras dan zit de kras vaak in de grondverf (omdat deze zichtbaar wordt).

Ondiepe krassen zijn dus vaak zelf wel te verwijderen en bij diepe krassen kunt u het zelf wel proberen maar vaak moet je toch aan het eind van de rit naar een herstelbedrijf omdat de krassen nog steeds zichtbaar blijven. Hoe nou een kras te verwijderen? Dat doe controleren door:

  • Smeer wat water op de krassen en als die bijna verdwijnt dan is dit een teken dat u hem zelf kan verwijderen door middel van polijsten. Polijst machines vindt u hieronder;
  • Ga je met nagel in de kras en blijf deze volgen. Als je nagel blijft mee gaan met de kras dan is deze waarschijnlijk te diep om volledig te verwijderen.

Krassen verwijderen die licht of middeldiep zitten

Krassen die licht of middeldiep zitten die kunt u namelijk zelf verwijderen. Met de polijst pasta en de machines van hierboven is dit eenvoudig te doen.

Voordat je begint met het verwijderen van de kras is het belangrijk om het oppervlak goed schoon te maken. Doe je dit niet en er zit nog vuil op de auto dan kan dit tot krassen leiden. Het oppervlak schoonmaken kan het beste met autoshampoo (Zie onderstaande autoshampo).

Het is ook nog handig om na het schoonmakken van het oppervlak de plek van de krassen te behandelen met klei. Deze klei zorgt ervoor dat de kleinste deeltjes ook verwijderd worden van uw auto.

Na het schoonmaken van het oppervlak kunt u in de volgende stappen uw auto schoonmaken:

  • Gebruik schuurpapier (P2000) en schuur de kras;
  • Spoel het oppervlak (zit de kras dieper? Gebruik dan P1500);
  • Maak het oppervlak schoon het liefst met een microvezel doek;
  • Breng het polijstmiddel (hierboven) op de lak en smeer deze uit met een pad van je polijstmachine;
  • Zet de polijstmachine op de laagste stand en polijst de plak ongeveer 10-15 seconden;
  • Zet daarna de polijstmachine sneller (2250 RPM ongeveer) en zorg ervoor dat de plek niet meer dof is met een op en neer gaande beweging;
  • Maak het oppervlak weer schoon van de resterende polijstmiddelen.
  • Behandel de auto met goede autowax (dit brengt een beschermlaag aan over de lak).

Kras verwijderen met krasverwijderaar

Je kan er ook voor kiezen om de krassen te verwijderen met een krasverwijderaar. Dit is gemakkelijk te doen met de hand en een doek.

Breng wat krasverwijderaar aan op het liefst een microvezeldoek en poets het vlak met een ronddraaiende beweging. Verwijder hierna de restanten met een schone doen en behandel hierna met wax.

Krasverwijderaar en autowax kopen? Kijk eens naar onderstaande artikelen.

Verwijderen van diepe krassen uit uw auto, kosten?

Heeft u diepe krassen in de auto dan is het verstandig om dit door een herstelbedrijf te laten oplossen. Een diepe kras kunt u herkennen met een witte of grijze streep.

Laat diepe krassen wel snel behandelen want de onderliggende laag is vaak niet bestand tegen de weersinvloeden en u kunt hierdoor ongewenst roest krijgen op de onderliggende metaal laag.

De kosten hiervoor liggen verschillend (want het ligt aan de hoeveelheid werk voor een herstelbedrijf) en u kunt het beste hiervoor contact op nemen met een bedrijf in de buurt om te vragen wat de kosten zijn!

Vind u dit artikel intressant?

Intresse in meer technieken door het lezen van dit artikel? Kijk dan eens op de volgende pagina’s;

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.