Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module7, Deel 2, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.10, Blz 231-234

Je hebt een aantal gereedschappen waarmee je gelijk- en wisselstroom kan meten. De Ampèretang is hier een voorbeeld van en dit is een handig instrument om het mee te meten. Maar hoe werkt dat nou precies en welke kan ik het beste kopen? Vindt dat uit in onderstaand artikel

Ampèretang Algemeen

Het grote nadeel bij het meten van Stromen is de noodzaak dat het instrument in het circuit geplaatst moet worden. Dit houdt in dat er altijd verbindingen losgemaakt moeten worden. verricht men stroommetingen in een installatie, zonder verbindingen los te maken, dan maakt hij/zei gebruik van een Ampèretang. Er zijn twee tegenwoordig typen Ampèretangen:

  • De Ampèretang voor het meten van alleen Wisselstromen (Wordt veel behandeld in dit artikel);
  • De Ampèretang voor het meten van zowel wissel- als gelijkstromen.

De laatst genoemde is later op de markt gekomen en ontwikkeld en maakt geen gebruik van een stroomtransformator, maar maakt gebruik van hall-effectsensoren.

Gelijkstroom tang

De gelijkstroomtang is gebaseerd op het hall-effect. Hierdoor is het ook mogelijk om gelijkstroom te meten. Het nadeel hiervan is echter dat de hall-effect-sensor elektriciteit verbruikt en dat het toestel met een batterij gevoed moet worden.

Ampèretang voor Wisselstroom

De Ampèretang bestaat uit een ‘stroomtransformator’ van een bijzondere constructie in combinatie met een, meestal in de tang aangebracht, meetinstrument. Dit meetinstrument heeft een schaal, die geijkt is in ampere.

Het is ook mogelijk op een multimeter een adapter te plaatsen die de functie van stroomtransformator heeft. De multimeter zorgt dan voor het uitlezen van de meetwaarden. Deze uitvoeringen zijn uitsluitend geschikt voor het meten van wisselstromen.

De Ampèretang voor het meten van gelijkstroom en wisselstroom

Het meten met een Ampèretang (wisselstromen)

In onderstaande afbeelding wordt de werkwijze bij het meten van stromen getoond. De bekken van de stang vormen de kern van de stroomtransformator. De bekken openen zich als in het handvat van de tang wordt geknepen. De bekken omsluiten de stroom voerende geleider. Het is belangrijk, dat tijdens het meten, de bekken goed stevig tegen elkaar zitten.

Een stroom voerende geleiding kan met een tang worden omvat

Meetbereik van de tang

Ampèretangen zijn meestal uitgerust met een bereikschakelaar. Het bereik kan worden aangepast aan zwakke-, matige- en krachtige wisselstromen. Hierdoor is het mogelijk over een groot bereik te meten. Met Ampèretangen kunnen stromen worden gemeten tot vele honderden ampères.

Bij metingen moet men opletten dat door de tang slechts één stroom voerende geleider loopt. Wanneer de tang om een twee-aderige kabel wordt aangebracht, zal de meter geen indicatie geven. De retourstroom loopt in dat geval ook door de tang waardoor beide velden van de stroom voerende aders elkaar opheffen.

Meten van Zwakke Wisselstromen met een Ampèretang

Bij het meten van zwakke wisselstromen zal de meter geen betrouwbare indicatie geven, omdat het instrument niet gevoelig genoeg is om deze zwakke stromen goed te kunnen meten. Door de geleider vaker door de tang te voeren (zie onderstaande afbeelding), is het instrument beter in staat de stroom te meten en zal de indicatie betrouwbaarder zijn.

Is de stroom voerende geleider tweemaal door de tang gevoerd, dan is de door de meter aangegeven stroomsterkte de dubbele stroomsterkte in de kabel. De afgelezen waarde moet dus door twee worden gedeeld om de werkelijke waarde van de stroom te bepalen.

Het gebruik van de Ampèretang bij het opsporen van Storingen

In sommige gevallen is de Ampèretang het aangewezen instrument om storingen op te sporen. Bij elektrische systemen, waarin veel schakelaars parallel staan, word tijd bespaard door storingen te lokaliseren met de tang. Dit wordt toegelicht aan de hand van een voorbeeld.

gelijkstroom en Wisselstroom

Voorbeeld met Random Systeem

Het ‘Heat Detection System’ signaleert de aanwezigheid of het ontstaan van warmte. Het systeem is uitgevoerd met een groot aantal bimetaalschakelaars (zie bovenstaande afbeelding) die parallel staan. Bij verhitting van het bimetaal zal de schakelaar dicht gaan. Een veel voorkomende klacht bij het Heat Detection System is dat één van de schakelaars niet terugspringt in de uitgangsstand.

Deze schakelaar S3 blijft dicht staan, terwijl hij in feite open moet staan. Door gebruik te maken van de Ampèretang ken men zonder veel moeite achterhalen welke bimetaalschakelaar niet correct functioneert. Met de tang kan men niet alleen veel sneller een dichte schakelaar opsporen, ook de kans op fouten en beschadigingen is geringer.

De procedure is al volgt

Allereerst moet plug D1660J worden losgemaakt. Via een lamp wordt nu wisselspanning aangesloten op aansluiting 4 van receptacle (zie onderstaande afbeelding). Er gaat nu een wisselstroom door het circuit die gemeten kan worden met de Tang.

Vervolgens gaat men de stroom op verschillende punten in de leiding langs en daar waar opeens geen stroom meer vloeit, ligt de leiding aan massa via de kapotte bimetaalschakelaar.

Als bijvoorbeeld S3 de kapotte schakelaar is dan zal de wisselstroom via deze schakelaar naar massa vloeien. Met de Ampèretang wordt dus tot aan S3 stroom gemeten. Na punt A zal geeen stroom meer te meten zijn.

Ampèretangen kopen (aanbieding)

Hier onderstaand vindt u een aantal Ampèretangen van laag geprijst naar hoog geprijst. Let hierbij op dat je voor de duurdere een stuk betere kwaliteit krijgt en de garantie voor precieze metingen veel hoger ligt. Kies daarom voor een tang rond de 80 euro, want deze zijn betrouwbaarder.

Mocht u toch niet zoveel geld willen uitgeven dan staan er ook een paar goedkope goede alternatieven.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module7, Deel 2, Hoofdstuk 5, Paragraaf 5.10, Blz 231-234

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.