Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module7, Deel 2, Hoofdstuk 8, Paragraaf 8.4 Blz 345-347

Een van de manieren om twee metalen met elkaar te verbinden is een soldeerverbinding. Bij solderen wordt gebruik gemaakt van een gesmolten metaal dat verschillende materialen aan elkaar verbindt: het soldeer. In dit artikel word besproken hoe het solderen in de Elektrotechniek gaat!

Voorwaarden voor een Goede Soldeer Hechting

Om een Goede Soldeer hechting aan een oppervlak tot stand te brengen moet aan enkele voorwaarden worden voldoen:

  • Het metaaloppervlak moet volkomen schoon en vetvrij zijn;
  • Vooral de altijd aanwezige oxide laag moet grondig zijn verwijderd;
  • Het te vertinnen materiaal moet de juiste temperatuur hebben. Deze is ongeveer 70°C boven smelttemperatuur van het te gebruiken soldeer (+- 250°C.

Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de oxide laag wordt gevormd.

Hechting van soldeer aan verschillende materialen

Soldeer hecht zich niet aan elke metaal even goed. De hechting aan koper en messing is heel goed. De hechting aan staal is matig en de hechting aan bijvoorbeeld aluminium lukt helemaal niet.

Vloeimiddelen Goede Soldeer Hechting

Om een goede hechting tot stand te brengen, worden zogenaamde vloeimiddelen (flux) toegepast. Deze vloeimiddelen hebben een veelzijdige taak:

  • het oplossen van de verontreiniging door restanten, die op het te solderen oppervlak zijn achtergebleven;
  • het wegnemen van de oppervlaktespanning van het vloeibare soldeer, waardoor het vloeien wordt bevorderd;
  • het vormen van een beschermend vlies waardoor soldeer en soldeerplaats tijdens het solderen van de buitenlucht worden afgesloten. Hierdoor wordt de inwerking van de zuurstof uit de lucht op het soldeer en de soldeerplaats verhinderd.

Vloeimiddel vormen

Vloeimiddelen zijn beschikbaar in vaste, vloeibare en pastavorm. Soldeer en vloeimiddel kunnen van elkaar zijn gescheiden, maar kunnen ook in een bepaalde volumeverhouding zijn samengevoegd. ZO is er pasta waarin tin in fijn verdeelde toestand is opgenomen.

Algemeen bekend is het soldeer in draadvorm met harskern. Het draadje soldeer is voorzien van één of meer met hars gevulde kanaaltjes. De kanaaltjes kunnen op verschillende manieren zijn verdeeld over de kern.

vormen harskern voor een goede soldeer hechting

Tijdens het solderen loopt daardoor het kanaaltje, gevuld met hars, een beetje leeg. Bij het maken van een volgende verbinding solderen we dus eerst even met enkel soldeer. Om het leeglopen te voorkomen kunnen daarom in het soldeer een aantal zeer fijne kanaaltjes, gevuld met hars, aangebracht zijn. De capillaire werking hiervan verhindert het leeglopen van de kanaaltjes.Soort vloeimiddel voor een Goede Soldeer Hechting

Het kiezen van een afzonderlijk vloeimiddel moet zeer zorgvuldig geschieden. Er zijn soorten vloeimiddel waarin stoffen zijn verwerkt die op den duur het koper van de aansluitdraden aantasten en geheel wegvreten. We noemen dit agressieve (zure) vloeimiddelen. Het verdient aanbeveling deze vloeimiddelen beslist niet te gebruiken in de elektrotechniek. Maar hoe gaat dat dan? Lees dat HIER.

Deze vloeimiddelen tasten eveneens het gereedschap aan dat met het vloeimiddel in aanraking komt (bijvoorbeeld soldeerbout). Zelfs de aanwezigheid van dergelijke vloeimiddelen in een werkplaats is aan het gereedschap te zien. Dergelijke vloeimiddelen mogen nooit in een elektrotechnische werkplaats worden gebruikt of zelfs maar aanwezige zijn.

Speciaal soldeerflux

Voor het solderen van elektrische verbindingen op moeilijk bereikbare plaatsen is speciaal vloeibaar soldeerflux te verkrijgen. Dit bestaat uit heldere terpentijnhars gemengd met alcohol. In verband met het snelle verdampen van de alcohol moet deze soldeerflux altijd in een afgesloten bus bewaard blijven.

Onder normale omstandigheden zit er voldoende vloeimiddel in het soldeer om een soldeerverbinding te kunnen maken. Alleen voor herstelwerk aan een reeds gesoldeerde verbinding, mag los vloeimiddel worden gebruikt. Voor draadververbinding is dat RMA-flux (Rosin Mildy Activated)

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module7, Deel 2, Hoofdstuk 8, Paragraaf 8.4 Blz 345-347

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.