Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 6: Materialen en Hardware Hoofdstuk 3 Paragraaf 3.2.5 en 3.2.6 Blz 91 t/m 92

Een Zoutbad of Luchtoven kan je gebruiken om aluminiumlegeringen mee te verhitten. Dit verhitten doe je omdat je de legering wilt bewerken om hem sterker te maken of voor andere doeleinden. Maar hoe werkt nou zo zoutbad of luchtoven? Lees in dit artikel in het kort hoe de 2 worden toegepast.

Zoutbad

Voor het verhitten van aluminiumlegeringen in een zoutbad wordt als verhittingsmiddel zout gebruikt. Dit wordt elektrisch verhit en is bij de vereiste temperatuur vloeibaar, zonder te koken. Het zout bestaat uit 100% natriumnitraat of een mengsel van kalium en natriumnitraat. Het zout smelt bij een temperatuur van circa 493K (220°C).

Zoutbaden worden toegepast voor temperaturen tussen 533K (260°C) en 813K (540°C). De vloeistofverwarming garandeert een gelijkmatige temperatuur op alle plaatsen. De warmteoverdracht is optimaal, omdat het zout in directe aanraking is met het te verhitten materiaal.

Zoutbad

Luchtoven

Bij luchtovens vindt het verhitten van de onderdelen plaats met behulp van hete lucht. Om overal een gelijke temperatuur te bereiken is een luchtcirculatie systeem in de oven aangebracht. Het voordeel van de luchtoven is dat er geen zoutresten achterblijven op de gegloeide delen.

Hierdoor bestaat er minder gevaar voor corrosie. Van de luchtoven wordt bij voorkeur gebruik gemaakt voor het gloeien van grote delen (bijvoorbeeld grote platen) en gecompliceerde delen. Ook voor kunstmatig precipitatie harden wordt gebruik gemaakt van luchtovens.

Meer kennis met Technische-Weetjes.com

Technische-weetjes staat vol met informatie over:

Ben jij dus iemand die je technische kennis wilt vergroten dan ben je hier op de juiste site gekomen. De informatie die op de site staat komt allemaal uit schoolboeken en is dus onderzocht en goed gekeurd voor het onderwijs.

Dus verbreed je technische kennis en kies voor Technische-Weetjes.com!Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 6: Materialen en Hardware Hoofdstuk 3 Paragraaf 3.2.5 en 3.2.6 Blz 91 t/m 92

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.