Ik heb sinds een tijdje de Akai MPK249 MIDI Keyboard aangeschaft. De reden van aanschaf is dat ik geïnteresseerd ben in muziek producen en na een klein onderzoek kwam ik uit op dit keyboard. Na een aantal maanden het keyboard getest te hebben leek het mij tijd om een review te schrijven over de MPK249. Dus lees hieronder wat die allemaal kan en wat je er van kan verwachten. Een mooi stukje techniek!

De Akai MPK249 en zijn Specificaties

Akai is de laatste jaren druk bezig op de markt met het maken van productie tools, keyboards en drummachines. De producten van Akai zijn altijd van hoge kwaliteit en heel veel muzikanten hebben hier altijd vertrouwen in. Zeker een grote speler op de markt dus als je over elektronische muziek instrumenten praat.

Ook is Akai een bedrijf dat geweldige tools maakt voor beginnende muzikanten/producers. Het is vaak snel te begrijpen en je speelt er snel en gemakkelijk op weg. Daarom heb ik besloten om de Akai MPK249 aan te schaffen (Ongeveer 340 euro) en hierover een eerlijke review te geven.

Voordat ik mijn review geef, geef ik eerst de specificaties weer van de Akai MPK249. Hiermee heb je in een snel overzicht zichtbaar wat die allemaal kan.

 • 49 semi-gewogen toetsen
 • 16 MPC pads met RGB-verlichting
 • Elk 8 toewijsbare regelaars, faders en knoppen
 • Ingangen voor expressie- en sustainpedaal
 • Arpeggiator
 • MPC note repeat
 • MPC full level
 • Tap tempo en time division
 • LCD-scherm met achtergrondverlichting
 • DAW-integratie door uitgebreide transport- en parameterbediening
 • Knoppen voor toewijsbare klavierbevelen
 • 1 x jackingang voor expressiepedaal
 • 1 x jackingang voor sustainpedaal
 • USB-midi en 5-polige MIDI in/out
 • iOs compatibel met Apple Camera Connection Kit (niet bij de levering inbegrepen)
 • Afmetingen (B x D x H): 737 x 311 x 89 mm
 • Gewicht: 5,71 kg
 • Incl. software (downloads): Ableton Live Lite, Hybrid 3 by AIR Music Tech, SONiVOX Twist 2.0 en Akai Pro MPC Essentials

Hieronder geef ik een korte video waarin te zien is hoe de Akai MPK249 eruit ziet en wat die allemaal in het kort kan. Ik heb hierbij het MIDI Keyboard verbonden met FL studio. Hiermee maak ik mijn eigen muziek. FL studio is voor de beginnende producer echt aan te raden. Want het is simpel en werkt goed! Hieronder een paar voorbeelden van de DAW software.

Kleine impressie van de Akai MPK249

Wat is een MIDI Keyboard en hoe gebruik ik hem?

Een MIDI keyboard is geen digitale piano. MIDI wordt gebruikt om elektronische en virtuele instrumenten te aan te sturen d.m.v het maken van noten dat jij invoert op het keyboard. Een MIDI keyboard is geschikt voor alles en wordt daarom heel veel in de muziek wereld gebruikt.

Met een MIDI creëer je dus geluiden en het heeft zelf geen interne geluiden. Een veel gebruikt product en producers maken er de mooiste nummers mee.

Een MIDI keyboard gebruik je met software die je op je computer hebt staan. Dit kan software zijn om piano te leren spelen. Een MIDI Keyboard wordt gebruikt met DAWs (Digital Audio Workstations) Hierboven heb ik FL studio al benoemd maar er zijn nog veel meer DAWs. Hieronder geef ik een paar de van populairste DAWs weer:

Dit zijn slechts een paar van de vele DAWs die je kunt gebruiken. Een DAW moet je zelf eerst testen (vaak met een gratis uitprobeer versie) om te kijken wel DAW jij het fijnst vindt.

De Akai MPK249 die aanstaat en waar je kan zien hoe die eruit ziet en wat voor kleur de lichtjes geven.

Akai MPK249 : Voor welke doelgroep is dit product bedoeld?

De doelgroep van de Akai MPK249 is heel breed. Dit MIDI Keyboard kan door vrijwel iedereen gebruikt worden die graag muziek wil gaan maken met behulp van een DAW software. Ben je dus jong of oud het maakt niet uit zolang jij graag muziek wil gaan produceren is dit een uitstekend MIDI Keyboard.

Dit komt omdat het MIDI Keyboard redelijk simpel in elkaar zit en je alles snel onder de knie krijgt door het te blijven doen en ontdekken wat dit MIDI keyboard allemaal kan. Hieronder geef ik mijn persoonlijke mening over het keyboard en hoe snel ik alles onder de knie had.

Aansluitingen van de Akai MPK249

Er zijn aan de achterkant van dit MIDI Keyboard verschillende aansluitingen te zien. Hieronder geef ik een kort overzicht welke aansluitingen er allemaal op zitten.

 • Stroom en stroom slot (hij kan ook door een USB kabel aangedreven worden en je bent dus niet altijd een stroomadapter nodig);
 • USB to host;
 • MIDI in en MIDI out;
 • Expressie pedaal poort;
 • Substainpedaal poort (Controleert het muziek spelen en wordt bedient met je voeten, Hoeft niet aangesloten te zitten om het Keyboard te gebruiken)
Verschillende aansluitingen Akai MPK249

Mijn persoonlijke mening over de Akai MPK249

Na het aanschaffen van de Akai MPK249 heb ik 2 dagen moeten wachten voordat ik hem in huis kreeg. Na het uitpakken van het pakket kwam daar de Akai MPK249 tevoorschijn. Mijn eerste indruk was goed omdat het MIDI keyboard er erg goed uitziet.

Het klassieke vierkante design wordt al een tijde aangehouden en het keyboard kan een hoop weerstaan. Tijd om hem even op te tillen om te kijken hoe zwaar die nu daadwerkelijk aanvoelt. Dit valt reuze mee met het gewicht van maar 5,7 Kilogram.

Op het keyboard zijn een 16 tal drumpads te zien. Dit is een eerbetoon aan de MPC. De MPC is in de jaren tochtig beroemd geworden omdat hip-hop producers deze drummachine begonnen te gebruiken. Daarom mogen erin op de MPK ook geen drumpads ontbreken. De pads zijn aanrakingsgevoelig en je kan er meerdere tegelijk gebruiken om meer geluiden door elkaar heen te spelen.

Naast de pads zitten een aantal serie bank besturingen. Deze maken mogelijk om door de banks heen te scrollen. Dit kun je zien als een octaaf knop op een synthesizer. Je veranderd hiermee de octaaf maar je speelt nog steeds dezelfde toetsen. De bank knoppen veranderen de serie geluiden die je met de pads kan spelen.

Vooral de kleuren zijn erg fijn die je kunt instellen. Hiermee kan je ze makkelijk van elkaar onderscheiden en raak je dus niet in de war. Je kan ook nog de kleur geel in stellen, deze kleur is hierboven helaas niet te zien.

De Key aanwijzingen op de Akai MPK249 keyboard
Verschillende Key aanwijzingen op het Keyboard

Gebruik van de MPK249

Na een mooi plekje gevonden te hebben was het nu tijd voor het gebruiken van het keyboard. Maar waar te beginnen? Dit was niet zo moeilijk en ik keek wat filmpjes via youtube om de basis van het keyboard te begrijpen en ik kon er aardig snel mee over weg.

Eerst moest ik op het scherm de software instellen waarmee ik het keyboard ga gebruiken (in mijn geval is dit FL Studio). De software is makkelijke te kiezen door middel van scrollen met het scrol wiel. Onder het beelscherm zitten de knoppen waarmee je kan opnemen, voorruit spoelen, terugspoelen, stoppen, afspelen, preset en programma veranderingen, previewing en looping.

Dit zijn allemaal handige knoppen, echter moet je wel de tijd nemen om deze knoppen goed in te stellen. Maar heb je ze goed ingesteld dan is de Akai MPK249 een heel goed MIDI keyboard die jou gaat helpen bij het maken van jouw muziek.

Doordat de indeling gemakkelijk en gebruiksvriendelijk is kan je er snel mee overweg en maak je mooie muziekstukken. Ik ben dus erg positief over de Akai MPK249 en ik gebruik het MIDI keyboard al een tijdje om mijn muziek te maken.

Een mooi Keyboard dus om jouw muziek tot een succes te laten leiden. Ben je na het lezen van dat artikel positief of heb je nog vragen. Stel dan gerust en ik zou hierop antwoord geven.

De Akai MPK249 aangesloten op een laptop en die wordt bediend met FL Studio

De Akai MPK249 aanschaffen.

De MPK249 staan op verschillende sites te koop. De prijs van dit keyboard ligt meestal rond de 340 euro en dit is met korting. Vaak wordt het keyboard ook aangeboden voor rond de 500 euro, maar er is dus ook vaak een korting! Het keyboard is te krijgen via Amazon of Thomann en de link met korting vindt u hieronder.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.