Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module4 Hoofdstuk 1 Paragraaf 1.15 Blz 101-103
De Varistor is bij veel mensen niet bekend. De mensen die dit component wel kennen weten waarschijnlijk dat het een component is die van spanning afhankelijk is. Dit Component wordt ook wel afgekort met VDR. Waar deze afkorting voor staat lees je verder in dit artikel. Dit artikel is niet al te groot en dat komt omdat dit component makkelijk en snel uit te leggen is, zo leg ik de verschillende soorten en de werking uit van de VDR. Mochten na dit artikel nog vragen zijn stel ze dan gerust onder dit bericht.
Algemeen
De Varistor is een wat vreemde eend in de bijt ten opzichte van vele diodes. Dit is namelijk een spanningsafhankelijke weerstand (VDR=Voltage Depending Resistor). De weerstand neemt snel af zodra de spanning boven een bepaalde waarde stijgt. Daardoor zal de stroom door de varistor snel toenemen. Het component is niet-polair.

De Soorten Varistor
Men kent verschillende soorten varistors:
- Zinkoxide-varistor;
- siliciumcarbide-varistor;
- Metal Oxide Varistor (MOV).
Bij zowel de zinkoxide- als de siliciumcarbide-varistor wordt gebruikgemaakt van korrels die met een bindmiddel in de vorm van schijfjes of staafjes geperst zijn. Als de spanning stijgt, zal de contactweerstand tussen deze korrels veranderen.
Deze typen varistors kun je vergelijken met een netwerk van parallel en serie geschakelde weerstanden (kristalcontacten), waarvan de schakeling afhankelijk is van de aangelegde spanning. Meer spanning betekent dat er meer parallel geschakeld zal worden, waardoor de weerstand afneemt!


Toepassing Varistor
Varistors worden vaak toegepast als overspanningsbeveiliging, onder andere in bliksembeveiliging. Ook worden ze gebruikt om de spanningspieken bij het in en uitschakelen van inductieve (spoel) belastingen te voorkomen.
Een voorbeeld is te zien in onderstaande afbeelding. In dit schakeling wordt voorkomen dat een transistor beschadigt bij het in- of uitschakelen van de spoel.

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module4 Hoofdstuk 1 Paragraaf 1.15 Blz 101-103
1 Comment