Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module4 Hoofdstuk 1 Paragraaf 1.15 Blz 101-103

De Varistor is bij veel mensen niet bekend. De mensen die dit component wel kennen weten waarschijnlijk dat het een component is die van spanning afhankelijk is. Dit Component wordt ook wel afgekort met VDR. Waar deze afkorting voor staat lees je verder in dit artikel. Dit artikel is niet al te groot en dat komt omdat dit component makkelijk en snel uit te leggen is, zo leg ik de verschillende soorten en de werking uit van de VDR. Mochten na dit artikel nog vragen zijn stel ze dan gerust onder dit bericht.

Algemeen

De Varistor is een wat vreemde eend in de bijt ten opzichte van vele diodes. Dit is namelijk een spanningsafhankelijke weerstand (VDR=Voltage Depending Resistor). De weerstand neemt snel af zodra de spanning boven een bepaalde waarde stijgt. Daardoor zal de stroom door de varistor snel toenemen. Het component is niet-polair.

Het symbool van een varistor en een die er i het echt zo uit ziet
Symbool en een echte Varistors

De Soorten Varistor

Men kent verschillende soorten varistors:

  • Zinkoxide-varistor;
  • siliciumcarbide-varistor;
  • Metal Oxide Varistor (MOV).

Bij zowel de zinkoxide- als de siliciumcarbide-varistor wordt gebruikgemaakt van korrels die met een bindmiddel in de vorm van schijfjes of staafjes geperst zijn. Als de spanning stijgt, zal de contactweerstand tussen deze korrels veranderen.

Deze typen varistors kun je vergelijken met een netwerk van parallel en serie geschakelde weerstanden (kristalcontacten), waarvan de schakeling afhankelijk is van de aangelegde spanning. Meer spanning betekent dat er meer parallel geschakeld zal worden, waardoor de weerstand afneemt!

Structuur van een varistor
Structuur van het component
Karakteristiek van de VDR met de spanning tegen de stroom uitgezete
De karakteristiek van een VDR waar de stroom tegen de spanning is uitgezet

Toepassing Varistor

Varistors worden vaak toegepast als overspanningsbeveiliging, onder andere in bliksembeveiliging. Ook worden ze gebruikt om de spanningspieken bij het in en uitschakelen van inductieve (spoel) belastingen te voorkomen.

Een voorbeeld is te zien in onderstaande afbeelding. In dit schakeling wordt voorkomen dat een transistor beschadigt bij het in- of uitschakelen van de spoel.

Toepassing van Varistor in een elektronica circuit als bescherming
Toepassing component in een elektronica circuit als bescherming

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module4 Hoofdstuk 1 Paragraaf 1.15 Blz 101-103

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.