Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module4 Hoofdstuk 1 Paragraaf 1.13 Blz 93-95

De Varactor diode of varicap heeft in de sperrichting een capaciteit die afhankelijk is van de spanning. Door middel van een variabele gelijkspanning kan de frequentie van een oscillator of de kantelfrequentie van een filter worden ingesteld.

Algemeen

Dioden kunnen speciaal als capaciteitsdiode ontwikkeld worden. Het gedrag als condensator komt vooral tot uitdrukking in het gebied waar de diode niet geleidt en er een smal verarmingsgebied is. Ik leg hieronder even kort de werking van een condensator toe.

Symbool en karakteristiek van de Varactor Diode

Bepalen capaciteitswaarde met Varactor Diode

Een definitie van een condensator is twee geleiders gescheiden door een isolator. De geleiders bij een capaciteitsdiode zijn de twee gedopeerde (P en N) halfgeleidermaterialen en de isolator is het verarmingsgebied.

De capaciteit van een condensator kan met de onderstaande formule berekend worden:

Formule berekenen capaciteit condensator die te maken heeft met de varactor diode

Zoals we kunnen zien, zal de capaciteit vooral bepaald worden door de dikte (of breedte) van het verarmingsgebied. Hoe dunner deze laag is, hoe groter de capaciteit. Het zal snel duidelijk zijn dat de capaciteit het grootst is als het verarmingsgebied het smalst is er er nog net geen stroom loopt.

De karakteristiek in de eerste afbeelding hierboven (afbeelding 1.112) en het beeld van onderstaande afbeelding toont dat duidelijk aan. En naarmate de sperspanning toeneemt zal ook het verarmingsgebied breder worden. Dan zal de capaciteit afnemen.

Sperlaagbreedte zonder en met sperspanning afgebeeld met behulp van een condensator

Toepassing van Varactor Diode (Varicap)

De Varactor of capaciteitsdiode of Varicap wordt voornamelijk gebruikt in afstem- of resonantiekringen van ontvangers. Afhankelijk van de frequentie zal een banddoorlaatfilter bepaalde frequenties doorlaten.

Met een regelbare spanning, parallel over de capaciteitsdiode, kan de capaciteit in sper geregeld worden en de gewenste resonantiefrequentie worden ingesteld (zie onderstaande afbeelding) De weerstand (R) is hoogohmig.

De varactor Diode of Varicap in een LC-afstemkring met regelbare tegenspanning

Bovenstaande afbeelding wordt veel gebruikt dus in het afstemmen van ontvangers. Denk hierbij ook aan je autoradio en een radio in huis (wel de oude types waarbij je nog aan een knop kan draaien). Tegenwoordig wordt dat allemaal digitaal gedaan en afgeregeld voor jouw.

Andere Soorten Diodes

Bent u nou geïnteresseerd geraakt in meerdere Diodes? Kijk dan eens naar de volgende Artikelen:

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module4 Hoofdstuk 1 Paragraaf 1.13 Blz 93-95

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.