Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 6 Materialen & Hardware

Wanneer er tijdens een inspectie corrosie is gevonden is het handig deze corrosie te verwijderen. Er staan ons daar tal van vooral mechanische methoden ter beschikking, De belangrijkste punten voor Corrosieverwijdering worden besproken in dit artikel.


Wat is corrosie?

Corrosie is de natuurlijke chemische aantasting van materialen doordat hun omgeving op ze inwerkt, in het bijzonder de aantasting van metalen door elektrochemische reacties. Voor de oorzaken van corrosie verwijs ik je naar dit ARTIKEL.

Mocht je nou corrosie hebben gevonden dan kan je dat via een aantal methoden verwijderen, deze methoden voor corrosieverwijdering zijn:

 • Handschuren met schuurpapier of schuurmatje;
 • Machinaal schuren en slijpen;
 • Vijlen en schrapen;
 • Stralen.

Deze 4 methoden van corrosieverwijdering worden hieronder verder besproken.

Corrosie op een oud gestrand schip
Corrosie op een oud gestrand schip

Corrosie verwijderen d.m.v handschuren

Houd bij het schuren altijd voor ogen dat de juiste schuurmiddelen worden gebruikt! De toe te passen schuurmaterialen en de wijze van schuren worden over het algemeen aangegeven in handboeken en procedures.

Schuurpapier is samengesteld uit drie grondstoffen, namelijk: een papieren rug, het slijpmiddel en het bindmiddel. Op de onderlaag (rug of drager genoemd) van papier of linnen, wordt door middel van lijm (veelal een kunstharslijm) het slijpmiddel (of schuurkorrel) bevestigd.

Schuurkorrels kunnen zowel open als gesloten zijn aangebracht (bestrooid). Een open bestrooiing voorkomt het zogenoemde dichtlopen of dichtslibben van het papier. Bij een open bestrooiing is ongeveer 50 tot 75% van het schuuroppervlak met schuurkorrels bedekt en bij een dichte bestrooiing 90-100%.

Een bij voorbereiding tot het lijmen bekend schuurmiddel is het zogenoemde schuurmatje. Dit is een gespoten nylon web, waarin de schuurkorrels door middel van hars zijn aangebracht. Een bekende merknaam is Scotch-Brite.

Corrosieverwijdering d.m.v. schuurpapier is een goed alternatief maar wel arbeidsintensief
Schuurpapier

Scotch-Brite

Scotch-Brite-producten worden in verschillende grofheden met aluminiumoxide en silicium carbide korrels geleverd. Type A = aluminiumoxide. De kleur van het matje is dan paars. Deze wordt over het algemeen gebruikt, het type wordt ook wel ”Coarse” genoemd.

Type S= Siliciumcarbide. De kleur van het matje is dan zwart/grijs. Verkrijgbaar zijn:

 • Sponzen;
 • Stroken;
 • Rollen van verschillende breedten;
 • Schijven;
 • Borstels;
 • Diverse typen wielen.

Scotch-Brite heeft de volgende voordelen:

 • Kan op elke ondergrond worden toegepast;
 • Het loopt niet vol;
 • Langere levensduur dan andere schuurmaterialen;
 • Ongevoelig voor water en veel chemicaliën;
 • Er ontstaat bij het schuren nauwelijks warmteontwikkeling;
 • Volgt door het flexibele karakter elke vorm van het te schuren oppervlak.

Machinaal schuren en slijpen

Mits op de juiste manier toegepast en in de juiste combinatie met schuurpapier, levert een schuur- of slijpmachine een aanzienlijke tijdsbesparing op.

Schuur- en slijpmachines worden binnen vliegtuigonderhoud pneumatisch aangedreven. Bij een autogarage kan dit bijvoorbeeld ook elektrisch gebeuren. Schuurmachines zijn soms uitgevoerd met een stofafzuiging.

Corrosieverwijdering d.m.v. een slijptol met daarop een disc die de corrosie weg schuurt
Corrosieverwijdering met slijptol

Veiligheid en aandachtspunten machinaal schuren en slijpen

Neem bij het schuren en slijpen met machines de volgende punten in acht:

 • Schuur of slijp niet te lang in dezelfde richting om geulen te voorkomen;
 • Schuur of slijp niet te lang op een plaats in verband met teveel warmteontwikkeling;
 • Zorg voor goede ventilatie;
 • Draag bij schuren een stofmasker om inademing van schuurstof te voorkomen;
 • Maak eventueel gebruik van een plaatselijke stofafzuiging of werk in een speciaal daarvoor ingerichte ruimtes;
 • Reinig de handen direct na de werkzaamheden.

Vijlen en schrapen

Corrosie mag ook met een vijl of een schraapstaal worden verwijderd. Het is hierbij wel van belang dat er geen diepe krassen ontstaan en het bewerkte oppervlak met schuurpapier wordt nabewerkt.

Staalwol, polijstdoeken, staalborstels, koperborstels mogen niet worden gebruikt voor corrosieverwijdering op aluminium! Er kunnen dan staalresten achterblijven die weer corrosie veroorzaken.

Corrosieverwijdering d.m.v. stralen

Stralen is een bijzonder effectieve manier van corrosieverwijdering. Bij het stralen wordt er onder hoge druk een stroom van (schurende) korrels op het werkstuk geblazen. Deze korrels verwijderen de corrosie tot diep in het materiaal.

Het straalmiddel beukt als kleine hamertjes in op jet materiaal en slaat zo de corrosie uit het metaal. Als er direct na het stralen een goede oppervlaktebehandeling wordt toegepast is het corrosieprobleem voor lange tijd uit de wereld.

Stralen is een mechanische oppervlaktebehandeling. Alleen ”zichtbaar” plaatwerk kan worden behandeld. Het is onmogelijk om in felsranden, tussen dubbele platen of achter versterkingen te stralen. Bij het stralen gebruiken we een schurend straalmiddel.

Tegenwoordig is er ruime keuze in straalmiddelen. Er zijn verschillende soorten materialen met talloze verschillende korrelgroottes. Deze hebben allemaal verschillende eigenschappen en toepassingen. Voor corrosieverwijdering gebruiken we vaak glasparels.

Ze zijn er in veel verschillende korrelvormen en -grootten en geven bijna geen stof. Een van de grootste nadelen van stralen is het risico op resonantie (trillingen) in het materiaal of de constructie.

Stralen mag om die reden dan ook niet altijd worden toegepast daar de resonantie haarscheurtjes kunnen veroorzaken in met name de lijmlaag van verlijmde delen. Ook zal men er zeker van moeten zijn dat er geen straalmiddelresten achterblijven in het te bewerken onderdeel of voertuig.

Stralen is een proces waarbij je jezelf goed moet beschermen tegen het middel, deze is zeer giftig voor de mens

Chemische corrosieverwijdering

Naast de mechanische corrosieverwijdering methoden is er ook een chemische methode. Deze chemische methode bestaat uit een etsmiddel dat op het gecorrodeerde materiaal wordt aangebracht. Dit etsmiddel ´´bijt´´ als het ware de corrosie weg.

Deze methode is alleen geschikt voor lichte corrosievormen en wordt veelal gebruikt op uitgestrekte oppervlakken waarbij de mechanische methode niet praktisch meer is. Na gebruik van dit etsmiddel moet het materiaal zeer grondig worden gereinigd.

Chemische corrosieverwijdering mag niet worden toegepast op materiaal waarin zich nagels en bouten bevinden en dat na de corrosieverwijdering wordt voorzien van een verflaag, tenzij na de laatste waterspoeling een droogtijd van minstens 24 uur wordt gegeven.

Gereedschap voor corrosieverwijdering

Gaat u aan de slag met het verwijderen van corrosie maar u heeft de juiste gereedschappen hier nog niet voor? Kijk dan eens op onderstaande site van ToolMax. Deze site heeft een breed assortiment aan gereedschappen die u bij deze klus kunnen helpen!

Bronvermelding: https://jeweka.nl/category/theorie-en-werkboeken Module 6 Materialen & Hardware

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.